Miskolctapolca minden nyavalyánkra jó

Mindegy, hogy a csónakázó tó ladikjaival evezünk be a szomorú füzek alá, vagy bikiniben egy barlangjáratban fedezzük fel a víz melegítő forrását. Ahogy az is mindegy, hogy testi vagy lelki nyavalyánkra keressük a gyógyírt, mert Miskolctapolca az a hely, aminek minden vizét látni és érezni kell.

Bejártuk már a festői szépségű Lillafüredet, csónakáztunk a Hámori-tó színes ladikjaiban, egy Szent István barlangban tett séta után ettünk mennyei pisztrángot, de arról is írtunk itt a Travelón, hogy még Miskolc belvárosában is jó volt turistáskodni. Ezúttal a Miskolc városához tartozó lakó-és üdülőövezetbe, Északkelet-Magyarország egyik legszebb, turisztikai látnivalókban is gazdag területére, Miskolctapolcára kalauzoljuk el olvasóinkat.

Miskolctapolcának külön érdekessége, hogy területének jelentős részét már az 1700-as évek elején is nyaralóhelyként tartották számon. A fürdő történetét mi most ugyan nem részleteznénk, de valóban érdemes elolvasni azt a néhány sort, amely arról szól, hogyan vált a XVIII. század eleji, akkoriban még fedetlen három különálló tavacska három évszázad alatt egy barlangba vezetett vízű patinás palotafürdővé, miközben újabb és újabb fürdésre alkalmas barlangjáratokat kapcsoltak hozzá. Mindezt pedig azért, hogy mára egy olyan élményfürdő komplexummal lehessen Miskolc városa gazdagabb, amely nemcsak 30 fokos forrásvize, de a barlang klímája miatt is egyedülállónak minősül egész Európában.

Hellomiskolc.hu

Gyógyfürdőként egész évben népszerű

Miskolctapolca igazi kuriózum a termálfürdők palettáján, és ehhez minden adottsága megvan. A vendégek több százezer éves, természet által formált, visszhangzó barlangjáratokban fürödhetnek, vadvizes medence vízáramaival masszíroztathatják magukat, miközben hallhatják a csillagterem, mint egy föld alatti planetárium sejtelmes visszhangjait. A télen 705 négyzetméter, nyáron pedig közel háromszor akkora vízfelülettel rendelkező Barlangfürdő éppen ezért minden évszakban jó választás lehet akár csak egynapos hétvégi programként is.

Az ősparkban található Barlangfürdőt 2002 óta hivatalosan is gyógyfürdőnek nyilvánították. A radioaktív, ásványianyagokkal dúsított vizében mártózást fájdalomcsillapító hatása miatt főként tartós ízületi betegségben szenvedőknek ajánlják, de emésztőrendszeri problémákra és különböző eredetű fejfájásra is bizonyították hatását. A Barlangfürdő két beltéri medencéjében párolgó karsztvíz a barlang kristálytiszta levegőjével együtt kombinálva, már önmagában is jótékony, energizáló hatású. Mivel azonban termálvízről és nem gyógyvízről beszélünk, ezért a fürdőzésnek nincs semmilyen ellenjavallata; és miután a víz sótartalma is alacsonyabb, mint a gyógyvizeké, így gyakorlatilag korlátlan ideig lehet benne fürdeni.

Most akkor termál vagy gyógyvíz?
Mert a két fogalmat gyakran keveri a köznyelv. A gyógyvíznek semmi köze a víz hőmérsékletéhez, minősítése összetett feladat. Olyan felszín alatti vizeket nevezünk gyógyvíznek, melyeknek bizonyítottan valamilyen gyógyhatása van. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságának feladata, hogy – egy önkormányzat vagy fürdő kérésére – elvégezze a minősítő teszteket. Ahhoz, hogy a vizet gyógyvízzé minősítsék, kémiai elemzések alapján előbb ásványvízzé kell minősíteni; az ásványvíz pedig egy szigorú vízminőségi kategóriának megfelelő minősített ivóvíz. A gyógyhatás vizsgálata csak ezután következhet, mégpedig kettősvak kísérlettel.

A kísérlet során 10 beteget a kiszemelt termálvízben, míg ellenpróbaként 10 másikat melegített csapvízben fürdetnek, miközben a kísérletben résztvevő személyek egyike sem tudja, hogy ő melyik csoportba tartozik. És bár a placebo hatás néha itt is érvényesül (a csapvízben fürdők is éreznek állapotjavulást), az eredmények ismeretében tesz a hivatal javaslatot a gyógyvízzé minősítésre.

A miskolctapolcai Barlangfürdő speciális helyzetben van, mert bár hivatalosan nem rendelkezik gyógyvízzel, de természetes gyógymód felhasználásával nyújt teljeskörű fizioterápiás ellátást. Ezért sorolta 2002-ben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a fürdőt gyógyászati ellátás szempontjából országos kategóriába, vagyis ekkor nyilvánította gyógyfürdővé.
Forrás: Termálfürdő.net

Szaunaszeánszok és éjszakai fürdőzés

Azok az idők elmúltak, amikor a gyógyfürdő még egyet jelentett a sakkozó öregurak és vízi kínzóeszközök használatával, hiszen a fürdőhelyek ma már a gyógyászat mellett egyre különlegesebb élmény és wellness-szolgáltatást is kínálnak. Így történhet, hogy nemcsak aquafitnesszel vezethetjük le a hétközben felgyűlt feszültséget, de ma már a napnyugtát is termálmedencéből nézhetjük, akár egészen éjfélig. Ennek örömére pedig sokan gondolhatják úgy, hogy egyetlen csillagnézéssel egybekötött romantikus nyáresti fürdőzéssel, számos, férfiak által elkövetett korábbi bűntettet is el lehet simítani.

Hellomiskolc.hu

Ha netán ez mégsem sikerülne maradéktalanul, még mindig ott a Float Spa, vagyis a lebegőfürdőzés, amely szakemberek szerint a testi-lelki kikapcsolódás egyik legintenzívebb formája. A kezelés lényege, hogy különösebb erőfeszítés nélkül a hátunkon súlytalanul lebegünk a 36°C -os, magas ásványisó-tartalmú víz felszínén, és egyszerűen csak élvezzük ezt az egész folyamatot. A külsőleg ékszeres dobozra hasonlító, alig négy négyzetméteres medenceszerűség mindössze csak 25 cm-es vízmélységű, így az úszni nem tudás sem jelenthet akadályt.

Persze a fürdő Aquaterápia részlegén a klasszikusabb gyógyító és masszázs kezeléseket is megtaláljuk, és amíg a légúti betegek és az allergiások sóterápiás szobában lélegezhetnek mélyeket, addig azok, akik nem küzdenek kishalfóbiával, még a halpedikűrt is kipróbálhatják. A szauna-park szintén kedvelt helye az expressz hétvégi wellnesst kedvelőknek, ahol a finn és infraszauna mellett, egy harminc fős szaunahelyiségben, törölközőt lengető szaunamesterek tartanak sós, mézes, olajos és még egyéb relaxáló, méregtelenítő szeánszokat.

Ha pedig a szabad ég alatti fürdőzést is kipróbálnánk, akkor mindezt a Barlangfürdő külső részén elterülő többmedencés strandfürdőben tehetjük, ahol a kagylóalakú és a tavi fürdő élménymedence mellett, három külön medencét szántak a gyerekeknek, míg az edzettebbek 50 méteres hossztávokat úszhatnak oda-vissza a sportmedencében.

Persze a medencén túl is van élet

És nem is akármilyen. Ha ugyanis alaposan kiáztattuk magunkat, érdemes egy sétát tenni a fürdő körüli ősparkban. Számítsunk arra, hogy bármikor összefuthatunk fák között rohangáló mókusokkal, a vízparton vadkacsa famíliákkal, miközben nemcsak hófehér, de ha szerencsénk van, akár ritkaságszámba menő fekete hattyúkat is etethetünk.

Aztán persze a tapolcai vízi kultúrát színesítő Csónakázó tó is gyorsan beépül az ember emlékezetébe a maga helyes kis ladikjaival. De a látvány talán még többeknek lehet ismerős azokról a régi képeslapokról, amelyeken a tavat égerfákkal borított, kiemelkedő szigetekkel ábrázolták. És ezek az égerfák a mai napig ott magasodnak, a partról a vízbe bólintgató szomorúfüzek társaságában.

Egy 1989-es használt képeslap Miskolctapolcáról, amely a Vaterán kerek 100 magyar forintos villámáron kelt elVatera.hu

 Aki viszont egy kicsit magasabban fekvő kalandokra vágyik, az az egész évben nyitvatartó, Csónakázó tó fölötti erdőből induló, 800 méter hosszú bobpályán csúszkálhat, nyáron este tízig még akár lámpafény mellett is. De itt található hazánk egyik legnagyobb, természetes környezetben épült kötélpályarendszere is, ahol a nagyobbak huszonöt akadálypályán és egy ötven méter hosszú tiroli csúszdán kalandozhatnak, míg a kisebbek az őspark játszóterén vehetik be a hatalmas favárat.

Bármikor is járnak Miskolcon, a tapolcai kráterben közel ötven hőforrás fölött elterülő Csónakázó tavat és az azt körülölelő ősparkot semmiképp ne hagyják ki az útitervből. A víz párája következtében kialakuló különleges köd, nemcsak gazdag növényvilágot hozott létre és tart életben a mai napig, de páratlan szépségű látványt nyújt a hűvösebb hajnalokon.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Bekerült a Magyar Értéktárba a Miskolctapolcai Barlangfürdő - 2016.04.20.
A Hungarikum Bizottság keddi ülésén úgy határozott, hogy a Miskolctapolca Barlangfürdő hét másik tétellel együtt bekerül a Magyar Értéktárba, mely az új értékekkel együtt immár 135 tagú.
Rönkházakban is megszállhatunk Miskolctapolcán - 2016.06.10.
A május elsején megnyílt Avalon Resort&Spa vendégei választhatnak, hogy a finn rönkház technológiával épült szállodaépületben vagy a szomszédos rönkházakban foglalnak szobát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek