A diétázók sem éheznek már nyaralás alatt

Aki speciális étrenden él, megszokhatta, ha cinikusan néznek rá, magyarázkodnia kell és kétszer is meggondolja, hová utazzon, ahol kényszerből nem kell olyat ennie, ami a tiltólistáján szerepel. Magyarországon még sok helyen a vega menü a rántott sajtot, a gluténmentes köret a sült krumplit, a növényi tej a szójatejet jelenti, de szerencsére egyre több hotel felkészült már azokra a vendégekre, akik egészségügyi, vagy akár más okból az átlagtól eltérően étkeznek. Összegyűjtöttük a jó, hazai tapasztalatokat.

Az ember vagy diétázzon, vagy nyaraljon - néhány évvel ezelőtt ez még alaptétel volt a belföldi turizmusban. Olyan, hogy gluténmentes pékáru, vagy tojásmentes tésztaféle csak meglepetésszerűen akadt a szállodák kínálatában, ha mégis, nem biztos, hogy fogyasztásra érdemes volt.

Nem biztos, hogy úri huncutság

Az ételallergiások, az autoimmun és más betegségekben szenvedők köre azonban egyre bővül, a szállodáknak is komolyabb vendégkörrel kell számolniuk azok közt, akik egészségügyi okok miatt, megelőzésből, életfilozófiaként vagy kívüálló számára csak úri huncutságnak tűnő szándékkal, speciálisan étkeznek.

Galéria: Diéta és utazásFotó: Danubius Hotels Bük

 Ez a mindennapokban megoldható, de például utazáskor már jóval nehezebb. Az ötletet, hogy összegyűjtsük azokat a magyar hoteleket, amelyek több-kevesebb sikerrel felkészültek a diétázók fogadására, a Női egészségért egyesület június 8-ára tervezett Egészségnapja adta, ahol többek közt hangsúlyozni szeretnék a táplálkozási szokások átalakításának szerepét a betegségek kezelésében. Az egyesület tagjai személyes érintettség miatt a női termékenységet akadályozó endometriózisra helyezik a hangsúlyt.

Forró Csilla a rendezvény egyik szervezője a Travelónak elmondta, a gyerekre vágyó nők egy részének életét megkeserítő betegség kiváltó okáról nincsen egységes álláspont, a hormonokat és az immunrendszert teszik felelőssé. Lehet lelki és spirituális megközelítésből is vizsgálni, mindenesetre a kialakulásában valószínűleg szerepet játszik a rendszertelen életmód, és az egészségtelen táplálkozás is.

Az étrend hatására spontán esett teherbe

Az orvosi kezelésben a hormonterápia és a lombikprogram az általános protokoll, ugyanakkor ő a betegsége diagnosztizálását követően saját kutatásba kezdett és ez alapján talált rá, és tért át 2010-ben a makrobiotikus táplálkozásra. A hústkészítmények, a tejtermékek, a tojás, a finomított gabona és fehér cukor elhagyása komoly lemondást és mindennapi szervezést követelt, életmódblogján megjelentetett receptjeivel, és saját főzőkurzusaival ezért is szeretne segíteni azoknak, akik életmódváltás előtt állnak. A kérdésünkre, hogy mennyire működik a választott étrendje, elmondta, természetes úton sikerült teherbe esnie, épp első gyermekét várja.

Galéria: Diéta és utazásFotó: Mesés Shiraz Hotel

 "Ez hosszútávú életmód. Azt azonban nem várhatjuk el, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy mit ehet és mit nem az, aki makrobiotikusan táplálkozik, ezért ha utazom, rendszerint magammal viszek egy zacskó barnarizst, és megkérem a szállodai étteremben dolgozókat, hogy főzzék meg nekem. Ezt mindig megteszik" - mondta Forró Csilla, aki a hazai és külföldi utazásai előtt emailben érdeklődik az adott hely ételkínálata felől. A reggeli a szűk keresztmetszet, leginkább a zabkása, illetve a növényi tejek, rizstej, zabtej, mandulatej jöhetnek számításba.

Nahát, létezik tojásmentes, teljes kiőrlésű tészta

"Most már egyre többen nyitottak, és az a válasz, hogy nekik minden vendég egyaránt fontos, szívesen megoldják, amit kérek. Nemrég Bikalon járva kellemes meglepetés ért a kastélyszállóban, ahol tartottak tojásmentes, teljes kiőrlésű tésztát úgy, hogy nem is szóltam előre."

A zalaegerszegi Arany bárány hotelről is jó tapasztalatai voltak, ahová néhány hete egy esküvő miatt utazott. "Vegetáriánus menüből is színvonalas kínálat volt, illetve volt gluténmentes torta." Ahogyan tapasztalta, a hévízi Hotel Európa Fit szintén felkészült a makrobiotikusan étkezőkre.

A rántott gombán túli univerzum

Aki szimplán csak vegetáriánus, annak sem mindig könnyű megoldania, hogy egy hotel svádasztaláról ne petrezselymes burgonyát kelljen vacsoráznia kenyérrel. Kata tapasztalatai szerint Kelet és Nyugat-Magyarország között még éles határ húzódik, keleten gyakran a rántott sajtra, vagy gombára asszociálnak a vendéglátósok, ha vegetáriánus étrendről van szó, ha pedig más húsmentes ételben gondolkoznak, akkor az többnyire tésztaféle. Mivel azonban ő a hús elhagyása mellett még gluténérzékenységgel is küzd, számára marad a saláta párolt zöldségkörettel, illetve zölségkrémleves, feltéve, hogy nincs benne lisztes rántás.

Galéria: Diéta és utazásFotó: Danubius Hotels Sárvár

 Eszternek az egysíkú étkezéssel kellett számolnia, amikor fél éves candida diétája idején utazott. Jó példákat nem is említett, csak általános megoldásokat. "Ha egy közepesen színvonalas szállodában reggelire almát tudsz enni natúr joghurttal, vacsorára pedig valami fehér húsú, ízetlen mirelit tengeri halat salátával, az megfelel az átlagos kínálatnak. Ha egész életemben diétáznom kellene, akkor minden utazás előtt nyaggatnám a szállodásokat, hogy készítsenek valami finomabbat és laktatóbbat, de így, átmeneti időre ki lehet bírni. Legalább fogytam is a diétával."

Volt finom, friss falafel és kuszkusz

Mártinak vegetáriánusként több a pozitív, vidéki tapasztalata, bár hozzátette, válogatós abból a szempontból is, hogy éreznie kell, az adott ételt szeretettel készítették. A Travelo legjobb szállodai éttermek összeállításában a 2012-es élvonalban szereplő Mesés Shiraz svédasztalos vacsorája számára ebből a szempontból is megállta a helyét. Az arab ételkülönlegességek közül talált néhány vegetáriánus fogást, emellet "volt finom, friss falafel és a köretek közt bulgur és zöldséges kuszkusz." Az egerszalóki hotel gyakran tematikus vacsorákat kínál, ennek része az arab konyha is.

"Néhány évvel ezelőtt pozitív tapasztalatom volt a La Contessában Amikor a pincér látta, hogy nem nagyon tudok választani a svédasztalról, kérdezte, mit kívánnék. Mondtam, hogy hús és tojás nélkül készült ételt. Tizenöt perccel később megjelent egy frissen összeállított, töltött cukkinivel. Annyira igyekeztek"- mondta Márti. A szilvásváradi szálloda az elmúlt években több tulajdonosváltáson esett át, a vendégkör kibővítésére a kuponozás sem ritka náluk, friss tapasztalatunk tehát nincsen a jelenlegi vendéglátásról.

Túlélő csomag magkenyérrel és növényi tejjel

Nemcsak a vegetáriánusok lehetnek bonyolult esetek. Én magam például autoimmun betegség miatt a lisztet minden formában kerülöm, a tejtermékeket és cukrot is el kellett hagynom. Amíg találok natúr húst, zöldköretet, salátát, gyümölcsöt, reggelire pedig valami tojásételt zöldséggel, addig a szállodai étkezés megoldható. Legutóbb Zirc közelében, a bakonyi mangalicák és hucul lovak szomszédságában található Szépalma hotel lepett meg választékával.

Galéria: Diéta és utazásFotó: Danubius Hotels Sárvár

A korábbi, vidéki tapasztalaim miatt túlélő csomaggal készülök a hosszú hétvégékre, a saját, maglisztből sütött kenyeremet és növényi tejemet mindig magammal viszem. A porvai hétvégén viszont a túlélő szett érintetlen maradt. Vacsorára lazacot grilleztek, vörösboros marhapörköltet készítettek, és padlizsánból, cukkiniből és más zöldségekből párolt zöldköretet készítettek remek fűszerekkel, és a levesek közül is akadt választék.

Korszerű sütemény nyírfacukorral

A Zselic közepén, ahol a térerő is ritka vendég, szintén nem számítottam olyan figyelmességre, hogy gluténmentes kenyeret tartanak. Pedig a Hotel Kardosfa fel van szerelve ilyen és ehhez hasonló, lelelményes áruval.

A desszertek esetében nincsenek olyan illúzióim, hogy találok gluténmentes és fehércukor helyett valami más alternatívát bemutató, kreatív alkotást. Ilyenkor szoktak meglepni az olyan megoldások, mint például a budapesti Hotel Nemzeti sunday brunchán felszolgált paleo almás sütemény, amelyet maglisztből, nyírfacukorral készítettek.

Luxus szállodai édességért a szemközti szomszédba is mehetnek azok, akiknek a finomított cukor a tiltólistájukon szerepel. A Courtyard By Marriott tavasszal bevezetett Béres Alexandra-féle súlykontroll menüjében egyetlen édesítőt használnak, az agavészirupot, liszt helyett pedig az alacsonyabb glikémiás indexű zablisztet.

Az igazgató tanította a személyzetet paleo kenyeret sütni

Visszatérve vidékre, a speciális étrendekre a bükfürdői Danubius Health Spa Resort is figyel a tematikus vacsoráin, miután tavaly novemberben áttértek a családokra kalibrált all inclusive ellátásra.

A hotel igazgatója, Katz Péter egészségségügyi okokból a paleo táplálkozás híve és a Travelónak elmondta, a szakácsokkal anno megismertette az étrend alapjait és megosztott velük néhány, mandula és más maglisztből készült kenyér receptjét. A magkenyeret viszont, ahogyan tapasztaltuk, nem szokták a reggeli pékáru közé csempészni, ott a hagyományos zsemlék sorakoznak, ha viszont szólunk, hogy lenne ilyen igényünk, akkor frissen elkészítik.

Galéria: Diéta és utazásFotó: Danubius Hotels Bük

 A paleo étrend az utóbbi években szélesebb körben elterjedt, mivel több különféle betegség esetén javulást lehet vele elérni a hormonális problémáktól az egyes autoimmun betegségekig. Követői szerint civilizációs betegségek megelőzésére és kezelésére is alkalmas. Az étrend néhány ökölszabály betartásából áll, például kerülni kell minden gluténtartalmú alapanyagot, a magas keményítő tartalmú növényeket a burgonyától a rizsen át a főzőbanánig és más, egzotikus köret alapanyagokig. A tejtermékek, a finomított cukor és a lektint tartalmazó hüvelyesek is tiltólistára kerülnek.

A marhapofa magára is jó lesz

A követők számának bővülésére már néhány szálloda is reagált, a hévízi NaturMed Hotel Carbona a paleo programjához szükség esetén orvosi felügyeletet is biztosít, a sárvári Danubiusban pedig paleo főzőkurzust is rendeztek már az erre fogékony vendégeknek.

Abban minden nyilatkozónk egyetértett, hogy ezek a táplálkozási irányzatok nem minden esetben magától értetődőek egy kívülállő számára, van, hogy egy vegánnak el kell magyaráznia, miért nem jó neki a rántotta, noha tényleg nem öltek állatot érte, és egy ketogén étrenden élőnek is, hogy köretként galuska helyett nem kér barnarizst, sőt, inkább magára enné a marhapofát.

Az egészségnapra és annak tematikájára tekintettel Schmidt Judit dietetikus segítségével a különböző, elsősorban nőket érintő betegségek általános diétáinak alapjait gyűjtöttük össze részben abban a reményben, hogy csökkenthető az előítélet a speciális értendeken élőkkel szemben.

Betegségek és diéták

A sokakat érintő problémák közül az egyik gyakori a PCOS, amelynek a kiváltó oka rendszerint a cukorbetegség előfutárának tekintett inzulinrezisztencia. "A diéta így tulajdonképpen a cukorbetegek számára javasolt étrend. A lényege, hogy étkezzünk rendszeresen, ne hagyjunk ki egyetlen étkezést sem a javasolt napi ötből, különösen ne a reggelit. Hagyjuk el a finomított cukrot, a finomított lisztet, a fényezett rizst, és az ezekkel készült, ízesített élelmiszereket a cukros üdítőktől a gyorséttermi menükig. Kerülendők az iparilag feldolgozott félkész vagy készételek, mivel ezekben akár rejtve is lehet cukor, illetve hidrogénezett, növényi zsiradék."

Galéria: Diéta és utazásFotó: Hotel Európa Fit

 "A hangsúly a természetes eredetű táplálékokon van. Minél több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása a cél, emellett minél változatosabban készítsük el a következőket: sovány húsok, tengeri halak, teljes őrlésű gabonák, sovány, vagy félzsíros tej és tejtermékek, nem sózott, olajos magvak, tojás és hüvelyesek."

A cukorbetegség ennél bonyolultabb, ha ugyanis a páciens inzulinkezelés alatt áll, akkor az orvosa, dietetikusa által naponta előírt szénhidrátmennyiséget és annak elosztását figyelembe kell vennie és nem árt ismernie a glikémiás index, és terhelés fogalmát.

A cukrot ne fruktózzal helyettesítsük!

"Ami biztosan kerülendő: a túlfőtt, pürésített, extrudált, cukros, szirupos, lekváros, finomlisztes étel. A legegyszerűbb fogások a legjobbak, a párolás, gőzben főzés, tepsiben sütés. Ha már sütemény, hiszen nyaralunk, akkor gyümölcsös, túrós, joghurtos, lehetőleg cukormentes, finomliszt helyett teljes őrlésűvel készült süteményt válasszunk. A cukrot ne mézzel helyettesítsük, az édesítőszerek közül pedig a lehető legtermészetesebbet válasszuk, ami nem tartalmaz szénhidrátot, tehát ne szorbitot, fruktózt, hanem például a már egyre szélesebb körben elérhető sztíviát."

Ami a candida diétát illeti, Schmidt Judit szerint sok szakmai vitát kiváltó téma, és hivatalosan nem készült szakmai protokoll, legegyszerűbb tehát, ha a cukorbetegeknek javasolt menüt kérjük. "Feleslegesen ne terheljük szervezetünket egysíkú, teljes nyersanyagcsoportot, például gyümölcsöket száműző étrenddel, mert az így kialakult tápanyaghiány az immunrendszer további gyengülését és mellékhatásként újabb betegségeket generálhat. A gombafertőzés csak diétával nem gyógyítható"- tette hozzá.

Több omega-3, kevesebb szója

Végül a korábban már említett endometriózisra tértünk rá, amelynek diétás kezelésére a szakember szerint szintén nincs egyöntetű protokoll. "Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy a természetes eredetű táplálékokat tartalmazó étrend javíthatja a tüneteket. Jó hatású lehet az omega-3 zsírsavakat tartalmazó növényi olajok, magvak beiktatása, például a lenmag és a repceolaj a megszokott napraforgóolaj helyett. Növelni célszerű a növényi alapanyagok mennyiségét, arányát az étrendben, de nem kell feltétlenül vegetáriánusnak lenni. Válasszunk időnként növényi fehérjeforrásokat, például hüvelyeseket, ezeket kombinálhatjuk tojással és sovány tejtermékkel, de ez utóbbiakkal is bánjunk szerényen, ahogyan a fitoösztrogéneket tartalmazó szójatermékekkel is."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek