Trükkös paradicsomlevest főztünk Béres Alexandrával

A takarmányízű diétás ételekkel és a vegetáriánusokat érintő rántottsajt-terrorral szemben szeretne alternatívát kínálni a Courtyard by Marriott vezetősége, akik Béres Alexandrával közösen súlykontroll menüt dolgoztak ki. Közös sajtófőzésen vettünk részt a hotel látványkonyhájában, tigrisrákos, kecskesajtos paradicsomlevest főztünk, gyömbéres túrótortát kóstoltunk lime sziruppal, és az ígéret szerint nem híztunk egy grammot sem.

"Végre Magyarországon is felismeri egy szálloda, hogy létezik az a réteg, amelyik nem elégszik meg a hagyományos ételekkel, hanem keresi az egészségesebb megoldásokat" - kezdte bemutatóját Béres Alexandra a József körúti Courtyard by Marriott éttermében.

Nincs minibár, de van egészséges menü

Galéria: Súlykontroll a MarriottbanFotó: Courtyard by Marriott Budapest

 A Courtyard szállodák a Marriott lánchoz tartozó házak közül a leginkább környezettudatosak, többek közt például olyan megoldásokkal élnek, mint hogy minibárt nem tartanak a szobákban, mert plusz áramot fogyaszt. A vendégek a földszinten, egy üzletben tudják megvenni azokat a nassokat és italokat, amelyeket egyébként a minibárból vennének ki hajnalban.

Ebből néhány asszociációval a fenntartható egészséghez jutott el az intézmény vezezősége, vagyis olyan ételeket kínálni, amelyek nem nehezek, nem hizlalnak, és amit speciális étrenden élők, vegetáriánusok, vagy liszt- és tejérzékenyek, cukorbetegek, vagy átmenetileg diétázók is ehetnek. Mindezt anélkül, hogy mint sok más helyen, meg lennének fosztva az érzéstől, hogy emberi fogyasztásra alkalmas dolgot tálaltak nekik.

A külföldiek bátrabban kóstolnak

Így keresték meg a Súlykontroll programot kifejlesztő fitneszedzőt, aki Tatár Péter séffel együtt megtervezte a szálloda egészségtudatos menüjét. A kínálatnak nem mi, a sajtófőzésre meghívott újságírók voltunk az első tesztalanyai: a hotel már egy hónapja bevezette Oleo Pazzo nevű éttermében, amelynek névadója állítólag egy kecske.

A séf, aki hét éven át dolgozott Nyugat-Európában és Amerikában, azt tapasztalta, hogy a külföldi emberek elfogadóbbak, kísérletezőbbek, szívesebben megkóstolnak ismeretlen ételeket, mint a magyarok, így tehát a hazai fogadtatás miatt inkább izgulnak.

Amikor nekiálltunk elkészíteni az előételeket, illetve a levest, tapasztaltuk, hogy a tévés főzőműsorokban látható virtuozitást jelentősen visszafogták a szakácsok. A pirításhoz előkészített olívaolajat kanállal mértük ki, minden alapanyagot grammra pontosan le kellett mérnünk, mielőtt felhasználtuk, és csak annyi petrezselymet téphettünk, amennyit a recept enged. Mivel a saláta és leves pont az a két műfaj, ami teret ad az egyéni elképzeléseknek és improvizációknak, a méricskélés nagyon furcsa volt.

Súlykontroll
Béres Alexandra életmódprogramja a könnyű fogyás mellett azt is ígéri, hogy súlyunkat hosszú távon tartani tudjuk. A programban a mozgásra és az életmódváltás lelki aspektusaira is kitér. Ami pedig a táplálkozást illeti, az élelmiszereket egy dietetikus segítségével súlykontroll index alapján kategorizálta 1-100-ig. A szám kialakításában az élelmiszerek glikémiás indexét, energia-, szénhidrát- valamint zsiradéktartalmát vették figyelembe. Ez alapján képet adnak többek közt arról, mely élelmiszer milyen hatással van a szervezetünkre, és kidolgozták azt is, ezekből milyen mennyiségben érdemes fogyasztani, ha fogyni, vagy ha tartani szeretnénk a súlyunkat. A program lehetővé teszi, hogy a diétázók időnként megengedjék maguknak az orosz hússalátát vagy a franciakrémest, de a következő nap kompenzálniuk kell a túlevést.
A program három szakaszból áll. Az előkészítő szakasz a többinél drasztikusabb, gyors súlyveszteséggel jár, a tartós fogyás szakasza lassabb, kímélőbb, átlagosan heti fél-egy kiló súlyveszteséget ígér, az utolsó pedig a súlymegtartás, vagyis a tényleges súlykontroll fázisa.

A liszt és cukor használata tilos 

Galéria: Súlykontroll a MarriottbanFotó: Courtyard by Marriott Budapest

 A hagyma aprítása közben Béres Alexandra elmondta, hogy minden alapanyagból meghatározott mennyiséget lehet használni, hogy az a glikémiás index, az az energiatartalom, az a szénhidrátmennyiség legyen benne, amitől az étel tartja a meghatározott súlykontroll indexét. A zöldfűszerekből használhatunk csak rögtönzött mennyiséget hangulat alapján, bazsalikomból, kakukkfűből, kaporból, korianderből, és a legtöbb más fűszerből, petrezselyemből viszont nem, azt szintén szabályozni kell.

Mint azt többször hangsúlyozták, főszabály az is, hogy az ételeknek gazdag ízviláguk legyen, érjék el a hagyományos fogások színvonalát. A további szabályok közt pedig a liszt, és a cukor témája vetette fel a legtöbb kérdést a személyzetben. "Lisztet nem használhatunk, zabliszttel helyettesítjük, és a cukrot is elhagytuk, helyette agavé sziruppal dolgozunk. Ez ugye a főételeknél nem jelent különösebb változást, de a legtöbb édesség liszt és cukor alapú, úgyhogy teljesen borult az eredeti receptúra, újat kellett létrehoznunk" - mondta Tatár Péter.

Az agavé szirup győzött

Béres Alexandra is sokat dilemmázott az édesítésen, mivel az eredeti programjában édesítőszerek szerepelnek, de a világot járva azt tapasztalta, hogy külföldön sokkal inkább a természetes megoldásokra törekszenek az emberek, és idehaza is lassan efelé tendálunk. A dietetikussal közösen azért döntöttek végül az agavé szirup mellett, mert a vércukorszintet enyhén emeli és nincs kellemetlen mellékíze.

Több, más, alacsony glikémiás indexű cukorpótló is létezik a piacon, például xilit, szorbit, laktit, vagy a gyakorlatilag nulla glikémiás indexű eritrol, ezekre az utóbbi években sokan rákaptak, bár jóval drágábba a jó öreg finomított cukornál. Mostanában kezdenek megjelenni a cikkek az egészségre gyakorolt, nem mindig előnyös hatásaikról.

A főzés előtti rebarbarás, naracsleves, natúr teás welcome koktél megfelelően édes, de cukormentes volt, aminek azért is örültem, mert amikor valahol például limonádét rendelek, minden alkalommal külön szólok, ne tegyenek bele cukrot, és ezt csak az esetek húsz százalékában sikerül kivitelezniük. A maradék nyolcvanban elfelejtik, vagy nem gondolnak arra, hogy a hozzátöltött gyümölcsszörp is tömény cukor.

A tigrisrákos paradicsomleves receptje

Galéria: Súlykontroll a MarriottbanFotó: Courtyard by Marriott Budapest

 Az egyszerű előételek elkészítéséhez három csoportra oszlottunk attól függően, ki mihez érzett affinitást. Az egyik csapat salottahagymás és édesköményes vargányagomba salátát (1250 forint) készített, a másik meleg tintahalsalátát avokádóval és paradicsomkompóttal (1550 forint), a harmadik, Béres Alexandrával együtt bazsalikomos paradicsomlevest tigrisrák- és kecskesajtdarabkákkal (1150 forint), amelynek a kecskesajt hatására trükkösen módosult az íze.

Ez utóbbi elkészítésében vettem részt. Öt személyre egy fél hagymát, két fokhagymát aprítottunk, olivaolajon megfuttattuk, majd hozzákevertünk két doboz Lucullus paradicsomkonzervet, egy kis vízzel. Sót, borsot, bazsalikomot adtunk hozzá, majd leturmixoltuk.

A levesbetéthez húsz deka rákot, húsz deka félkemény kecskesajtot, és két darab, nagyobb koktélparadicsomot vágtunk apró kockákra. Egy finomra vágott fokhagymát a serpenyőben megpirítottunk, rábobtuk a rákot, másfél-két perc múlva pedig, amikor megfehéredett, hozzáadtuk a kecskesajtot és a paradicsomot, és finoman addig kevergettük, amíg a sajt félig meg nem olvadt. Tálaláskor a sajtos rák betétből egy kupacnyit a tányér közepére halmoztunk, köré szedtük a levest.

A túrótorta mindent visz

Háromféle főétel közül választhattunk egyet, amelyet már nem nekünk kellett elkészítenünk, így sötétedés előtt jóval vége lett az eseménynek. Harcsafilé pirított római salátával, és fűszeres paprikaraguval (2650 forint) volt az egyik, a másik csirkemell kakukkfüves, pirított céklával és gerslivel (2750 forint), és végül szürkemarha hátszín baby kelkáposztával és rókagombás raguval (4950 forint). Ez utóbbi félig volt átsütve, ha valaki inkább véresen szereti, annak itt a kedvére tudnak tenni.

A desszertek közül a répatorta kevésbé keltette fel az újságírók lelkesedését, a gyömbéres túrótorta lime kompóttal és ribizlivel (1350 forint) viszont mindent vitt. Jó lett volna még kettőt-hármat megenni belőle, de akkor nem teljesül a súlykontroll ígéret.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek