All inclusive lakomával pörgetik Bükfürdőt

Délelőtt zumba, délután szaunaszeánsz, közben reggel 7-től este 10-ig folyamatosan lehet enni. A bükfürdői Danubius a magyar családosokat szeretné kimozdítani otthonról. Az all inclusive ellátás trendje a tengerpartokról indult, és azt remélik, ezzel menőbb lesz a fürdőváros, ha már eljutni oda nem könnyű.

Egy all inclusive szolgáltatást nyújtó wellness szálloda és egy űrhajó között lényegében annyi a különbség, hogy az utóbbi helyváltoztatásra is képes, az előbbiben pedig van mézes szaunafelöntés, és masszázs csomagok. Elméletileg heteket eltölthetünk úgy a hotelben, hogy semmiért ne kelljen kimennünk, se egy ásványvízért, ami a bárban vásárolva egyébként drága, se egy vacsoráért. Már ha valakinek nincs igénye szétnézni a környéken, ha már időt és pénzt szánt arra, hogy odautazott.

Főleg a magyarokat célozzák meg

Galéria: All inclusive BükfürdőDanubius Hotels

 A Danubius szállodalánc először a Balatonon, majd 2008-ban Hévízen, idén november 1-től pedig bükfürdői házában vezette be az all inclusive szolgáltatást. A fürdővárosban ez a második, teljes ellátást nyújtó hotel, a Greenfield Hotel Golf and Spa már korábban átállt. A bevezetés után néhány héttel jártunk a Health Spa Resort Bükben, és nem lepődtünk meg, hogy ennek az újításnak a célközönsége főleg a magyarok.

"Ez a szálloda sokáig a főleg osztrák, német, cseh gyógyvendégeiből élt. Eltelt tíz-húsz év, a régi vendégek idősebbek lettek, elmaradtak, a gyógyturizmus pedig elkezdett világméretűvé válni. Csehország, Lengyelország, és Ausztria is elkezdte kiépíteni a maga gyógyturisztikai szolgáltatásait, a hazaiaknál olcsóbb árakkal. A németeknek ráadásul kevesebbet kell utazniuk Csehországba, innentől kezdve meggondolták, hol kezeltetik magukat. A visszaesésre a magyar turizmusnak is reagálnia kellett" - mondta a Travelónak Katz Péter, a hotel igazgatója, akit néhány nappal látogatásunk után az Év szállodásának választott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Ekkor jött a wellness robbanás

Ekkor jött el a wellness-boom időszaka, amely itthon elmozdulást jelentett a hazai vendégek felé. Ahogyan az igazgató elmondta, gombamód szaporodtak a wellness hotelek Magyarországon, a tulajdonosok hiteleket vettek fel. Aztán jött a válság, az akciós csomagok, a kuponok és más mentőötletek. Árverseny alakult ki a hotelek között, sok szálloda nem tudta kitermelni a hitelét, és ezek a házak visszakerültek a bank tulajdonába. Ezt követően kezdődött az all inclusive időszámítás.

"Világszerte elterjedtek, de főleg Törökországban és egyéb tengerparti helyeken. Nálunk is szükségszerű volt, hogy a wellnessen belül el kell fordulnunk a családosok irányába. Az all inclusive kényelmes a szülőknek, mert általában a gyerekek nem akkor szeretnének enni, amikor a szüleik szeretnék."

Reggeltől estig folyamatosan lehet enni

Az étkezésmaraton reggel 7-kor kezdődik a büféreggelivel. A szokásos péksütemények, tojásételek, virslik, kolbászok, müzlik, joghurtok, zöldségek mellett az étteremben gépi kávé van, a bárban presszókávét kínálnak. Az igazgató egyébként a paleolit táplálkozás híve, elmondása szerint a szakácsok megtanultak mandulalisztből és más maglisztekből gluténmentes kenyeret sütni, ha a vendégeknek nem a megszokott gluténkánaánhoz lenne kedvük.

A büféreggeli 10-ig tart, aki viszont később kel, az étterem és a wellnessrészleg közt található szalonban magához vehet pár életmentő sütit ebédig, az első emeleti gyógyászati részlegen pedig bio gyógyteákat. A kalóriaválogatás délig kint van a szalonban, aztán kezdődik az ebéd, amit könnyűnek mondanak, már aki szerint a panírozott húsok könnyűek. A húsleves, a rántásos főzelékek, pörköltfélék inkább retro ételek, amelyeket talán az idősebben jobban szeretnek, de vannak párolt zöldségek, saláták is többféle olajjal és pirított magokkal.

Magyaros vacsora pacallal

Galéria: All inclusive BükfürdőDanubius Hotels

 Az ebéd után nem sokkal a szalonban el lehet kezdeni uzsonnázni. Délután 3-tól palacsintákkal, süteményekkel, pizzaszeletekkel, vagy éppen kenyérlángossal lehet további szénhidrátot beszerezni, majd este 6-tól kezdődik a tematikus vacsora, mint a nap fő étkezése.

Ott jártunkkor magyaros kínálat volt, klasszikus pacallal, sertéspörkölttel, és remek töltött káposztával, de voltak könnyebb fogások is, natúr húsok, zöldköretek is a "healthy choice" nevében. Ez nagyjából reprezentatív a magyarokra nézve, például a halfogyasztási statisztikát még van hova fejlesztenünk nemzeti szinten. Előételnek salátát, tatárbifszteket és aszpikos húsokat kínáltak, a desszertpultnál pedig, ahogy láttuk, a parfétorta volt a sláger. Fogyókúrázni nem érdemes itt, egész napos a kísértés különféle szénhidrátokkal.

Az alkohol mindig kérdés

Ahhoz, hogy egy hotel átálljon az all inclusive ellátásra, mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Miután kétszáz szobás szállodáról van szó, a Danubius négy új szakáccsal és négy felszolgálóval bővítette a vendéglátós csapatát.

Az is kérdés a hasonló szolgáltatást nyújtó szállodák esetében, hogy az alkoholok közül melyeket lehessen korlátlanul rendelni. Bükfürdő másik négycsillagosa, a Greenfield például minőségi, Takler borokat kínál, a Danubius maradt az egyszerű, asztali bornál. A választható vörösboruk például félszáraz kékfrankos, azt inkább nem kóstoltuk meg, és van egyféle folyó fehérbor és rozé, amelyeket nosztalgikusan kicsi talpaspoharakban szolgálnak fel. Fröccsborként sikeresebbek, mint tisztán. A csapolt sörök tartoznak még az all inclusive ellátásba, a röviditalokért külön kell fizetni.

Időutazás az Alpokaljára

A szállodába belépve már érezhető, hogy közel a termálvíz és a páratartalom is magasabb. A hallban fehér fürdőköpenyes, német párok várakoztak, és egy pillanatra úgy tűnt, mintha a nyolcvanas években, és a szocreál építkezésnél megállt volna az idő. Ehhez az érzéshez már maga az út is hozzájárult. Bükfürdőre nagyjából két és fél óra alatt lehet eljutni a fővárosból, a legkönnyebb Győrig autópályán, majd arról lekanyarodva falvakon keresztül vezetni, néhol rázós utakon.

Az érkezés utáni felmelegedésre a legjobb a meglepően meleg termálmedence a fedett wellness részlegen. A büki víz kalciumban, és fluorban gazdag, amelyek a csontok anyagecseréjérében segítenek, nátrium-klorid tartalma gyulladáscsökkentő, a szén-dioxid a keringést javítja, és a még benne lévő magnézium pedig az izomműködésre hat. A gyógyvizek legtöbbje jó a kopásos mozgásszervi problémákra, ezt a vizet csontritkulásra és köszvényre is ajánlják. Az ivókúrát gyomorproblémákra szokták javasolni, az íze nem nagy mulatság, egyszerre keserű és savanyú.

Gyerek élménymedencék épülnek

Galéria: All inclusive BükfürdőDanubius Hotels

 Jó dolog az elmozdulás a családosok felé, de az nem lehet túl pihentető a gyógyvendégnek, ha az élménymedencében elmélyült sakkozás közben gyerekek ugrálnak mellette. Katz Pétert erről is kérdeztük, és elmondta, az új Széchenyi terv keretében a hotelben éppen bővítik a wellness részleget, jövő év júliusára két gyermek élménymedencét adnak majd át. Az egyik egy pancsoló a négy évesnél fiatalabbaknak, a másik egy csúszdás, látványelemekkel bővített medence lesz nagyobb gyerekeknek. Lesznek óvónők, animátorok, akikre majd a szülők a gyerekeiket bízhatják. A kamaszokra is gondolnak, a mínusz egyedik szinten már van csócsóasztal, de terveznek biliárdot és X-boxot is.

A mostani élménymedence félig fedett, egy része pedig a szabadban van, ahová ki lehet úszni napsütésben, hóesésben. A hotelben csak meztelen szauna van, de szerencsére nem koedukált. Mindig meglep, hogy a német nyugdíjasok milyen fesztelenül vetkőznek és vetik be magukat, úgy tűnt, én vagyok az egyetlen, akinek nem természetes a női részlegen meztelenül mászkálni. A gőzfürdő már koedukált, és fürdőruhás hely, de odabent olyan sűrű a gőz, hogy észre sem vettem volna, ha valaki ezt szabadon értelmezi.

Kiknek ajánljuk?
Akik a nagy, családi szállodákat kedvelik
Akik jól bírják a meleg termálvizet
Akik nem tartanak éppen szigorú fogyókúrát
Akiknek az all inclusive ellátás fontos, de inni nem terveznek sokat
Akik nem bánják, ha nem pörög az éjszakai élet
Akik jobb szeretnek meztelenül, mint fürdőruhában szaunázni
Akiket egyébként zavar, ha ad hoc érkezik a szobalány, például az alatt az idő alatt, amíg reggeliznek. Tapasztalataink szerint itt rugalmasabbak, meg lehet beszélni velük, ha máskor szeretnénk takarítást kérni.

Zumba, aqua jogging és más frissítők

A hirdetőfalon hetente frissítik a napi fitnesz- és wellnessprogramokat. Az aqua joggingtól a zumbán és autogén tréningen át a sós, vagy mézes felöntéssel megspékelt szaunaszeánszig ezek a programok benne vannak az ellátásban. A squashpályát, a minigolfot, és az edzőtermet is ingyen használhatjuk.

A gyógy és wellness kezeléseket azonban egyénileg, vagy csomagban lehet megvenni. Az igazgató szerint az ősztől tavaszig tartó egészségturisztikai szezonban az a legáltalánosabb, hogy a külföldi vendégek 2-3 hétre érkeznek, és egy 45 kezelésből álló csomagot kérnek. A magyarok inkább nyáron, vagy a hosszú hétvégékre utaznak Bükfürdőre.

Miért fekszenek korán?

A masszázsok közül egyet próbáltunk ki, a fél órás, narancsolajos relax masszázst. A masszőr, Eötvös Ferenc saját verziója nem az a kíméletes, lazító masszázs, ami ebben a műfajban ismert, sokkal inkább dinamikus és borzongató. Számítógépfüggőknek, szellemi szabadfoglalkozásúaknak ajánljuk, oldja a stresszt és lazítja a hátat.

Ha egy este alapján látni lehet általános jellemzőket, akkor a bárban nem jelentős az éjszakai élet. A hallban ugyan volt élőzene, pontosabban a magyar slágertörténelem múlt századi mérföldköveit felelevenítő, egyszemélyes, vendéglátós zenekar, de táncolni senkit nem láttunk. Egy vendég a bárban kifejtette, hogy célszerű korán lefeküdni, hogy másnap korán reggel folytatódjon a wellness. A lazításhoz kell az idő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek