Meztelen szauna és all inclusive mulatság Bükfürdőn

Az osztrákok fesztelenül szaunáznak, a magyarok szégyenlősebbek a nudista wellness-övezetben. A golfot a csehek szeretik a legjobban, az oroszokra pedig az a jellemző, hogy akár egyedül is eltöltenek egy-két hetet a hotelben, hogy minden kezelést kipróbáljanak. Egy 4 csillagos szálloda all inclusive mindennapjai.

A 4 csillagos az új 5 csillagos - foglalhatjuk össze röviden az egyik jellemző, hazai sajátosságot, miután egy tanulmányút keretében megismertük a bükfürdői Greenfield Hotel Golf and Spát. Többek közt golfkurzussal, meztelen szaunával és korlátlanul rendelhető, szekszárdi borokkal töltöttük az időnket, eközben megtudtuk az is, milyen szolgáltatásokat lehet bevetni azért, hogy az általános pénzhiány ellenére is sokan utazzanak színvonalasabb szállodákba.

Galéria: Greenfield hotelFotó: Greenfield Hotel

Legyen jó messze

A Velemi gesztenyefesztivál idején érkeztünk a nyugati határhoz, esős, szeles időben, ezért elsőre a wellness részleg jobban vonzott bennünket, mint a golfozási lehetőség a közel 1 millió négyzetméteren fekvő pályán. Egy welcome forralt bor után a szálloda igazgatója, Kaisinger András a hotel történetéről elmondta, az épület korábban 5 csillagos szállodaként üzemelt, majd átalakították 4 csillagos superior hotellé. A szobafoglalás automatikusan Greenfield all inclusive ellátást jelent és 25 százalék green fee kedvezményt a szállodához tartozó golfpályáján.

Ebben a döntésben többek közt közrejátszott, hogy a hazai konferenciaturizmus bővül, ugyanakkor a cégek egy része nem szervezheti a szakmai rendezvényét 5 csillagos hotelbe, büdzséjükben a 4 csillag a felső határ. A rendezvényszervezők egyébként úgy tartják, ha már hotel, akkor céges utazásokhoz az ideális helyszín a lakóhelytől messze esik, hogy este ne tudjon senki se hazalógni a csapatépítésről.

Az oroszok egyedül jönnek

Ilyen szemponból Bükfürdő kellő távolságra van Budapesttől. A hotelben a különböző, egzotikus madarakról elnevezett konferenciatermeken kívül az alsó szinten egy elkülönített bárt is fenntartanak - a játszóház közelében - azért, ha a cégek zárt körben poharaznának. Ezt azonban csak kérésre nyitják ki.

A 4 csillag bevezetésében közrejátszott az is, hogy a magyar vendégeknek ez sokkal inkább megfizethető. "A nyári hónapokban 60-40 százalék a magyarok és külföldiek aránya, ilyenkor a családosok jönnek hozzánk nagy részben, éves szinten pedig körülbelül 70 százalék a külföldiek aránya. Ősztől májusig inkább wellness utazókra számíthatunk, ők többnyire kettesben érkeznek, de vannak olyan, egyedülálló orosz vendégek, akik 7-14 éjszakára foglalnak és minden kényeztetést megadnak maguknak. A január és február, mint minden wellness hotelben, nálunk is kiszámíthatatlan, mert sokan a síelést szeretik összekötni a wellnessel, ezért inkább sírégióba utaznak" - mondta Dávid-Tóth Andrea sales- és marketingigazgató.

Kinek ajánljuk?

Aki él-hal a golfért

Vagy karrierépítésből golfozik

Aki imádja a vizet hidegen, melegen

Aki meztelenül szeret szaunázni

Aki inkább a tengeri halakat, fehér húsokat és a kevés fűszert preferálja

Akit vonz az all inclusive szolgáltatás, és szereti a szekszárdi borokat

Aki csapatépítőt szeretne tartani, de utálná, ha este hazalógnának a kollégái

Akinek nincs hiányérzete, ha a szálloda nem egy nyüzsgő város központjában épült


A golfot a csehek szeretik

A golf az osztrákok és főleg a csehek körében népszerű. "Csehországban ez sokkal gyakoribb sport, mint nálunk. Ha éppen hétvégére esik egy nemzeti ünnepük, akkor számíthatunk arra, hogy telt ház lesz nálunk."

Idehaza inkább a yuppieszektorban népszerű sport, hallottunk már üzletekről, amelyeket a greenen kötnek, és a karrierépítésnek sem árt, ha a gazdasági tanulmányok mellett egy golfkurzust is elvégzünk. Azt alkalmi golfoktatónktól megtudtuk, csak tíz órás alapozó tanfolyam után engedik a játékosokat a pályára, ahol a kezdőknek és profiknak megvan a saját helyük és ajánlott útvonaluk. "Ez az idő elég arra, hogy megtanuljuk az alapokat és begyakoroljuk az ütéseket."

A fürdőruha az öltözőben maradhat

Galéria: Greenfield hotelFotó: Greenfield Hotel

A wellnessrészleghez nem kell képzettség, sőt, helyenként fürdőruha sem. "Örök dilemma, hogy meztelenül, vagy fürdőruhában. Mi mind a kettőt választottuk, az egyik finn szaunánk fürdőruhás, a másik mentes" - fogalmazott a marketing manager. Mindig meglep, hogy ötvenes-hatvanas osztrák szomszédaink milyen fesztelenül lakják be a szaunavilágot anyaszült meztelenül. A paravánok mögé csak mi, magyarok bújtunk, hogy becsavarjuk magunkat a szaunalepedőbe, és ahogy tapasztaltuk, szintén a mi nációnkra jellemző az is, hogy valaki lepedőben, ám gumipapucsban lép a gőzkamrába és becsapja maga után az ajtót.

A hotelnek nyolc, különböző szauna attrakciója van a 37 fokos tepidáriumtól az aromaterápiás helyiségen át az infraszaunáig, és hat medencéje, köztük két gyógyvizes. A gyógyvíz több mint 700 méter mélyről tör fel a hotel közelében, amely a szálloda 38 fokos gyógymedencéjét látja el. A gyógyvizet a melegvíztől könnyen meg lehet különböztetni, az előbbi sötétebb színű, kevéske homokkal a medence alján.

Listaár

Egy kétágyas, comfort view szoba májustól december végéig 24.300 Ft-ba kerül egy éjszakára egy főnek. Az egyágyas szoba ára 29700 Ft. Az árakról és kedvezményes csomagokról bővebb info itt.


Wellness slágerek

A gyógyvizet az ásványokban bővelkedő összetevői miatt a szokásos mozgásszervi panaszok kezelésére, valamint izom, és idegrendszeri problémákra is ajánlják. Az egészségmegőrzés egyre inkább jó üzlet a magyar szállodáknak, és itt is jellemzőek a medical wellness kúrák állapotfelméréssel, orvosi ellenőrzés mellett.

A beauty szolgáltatások közt a kleopátra fürdőtől a csokoládés pakolásig minden sláger megtalálható, az alagsorban pedig a masszázsrészleget alakították ki, thai masszőzökkel, zen japán masszázzsal és európai kezelésekkel. Mi a fahéjolajas masszázst próbáltuk ki, amely eltért minden eddigi masszázsélményünktől (az év eddigi legjobb és legerősebb masszázsát Szovátán kaptuk) és inkább lazító, ritmusos simogatás volt. A későbbi, fakultatív gerinctorna is kímélő eljárás volt a testre nézve, trükkje a softball használata, amihez kell némi egyensúlyérzék.

All inclusive szekszárdi borok

A szobák legalább 28 négyzetméteresek és a kétágyas kategóriában létezik comfort view, illetve a végtelen zöld mezőre néző golf view változat. A szobák többségének van erkélye, és mivel távol van a civilizáció más nyomaitól, a csend az alapfelszereltséghez tartozik.

Mint azt megtudtuk, az all inclusive szolgáltatást szeretik a vendégek, a magyarokat is könnyebb egy szállodába csalogatni, ha tudják, sok mindent korlátlanul kaphatnak. Ez a klasszikus, svédasztalos reggelin, ebéden, vacsorán kívül a wellness részleg bárjában az üdítőket, kávét és gyümölcsöket is jelenti, valamint a lobby bárjában, a Pianóban a csapolt sört és a Takler Pince borait este tízig. A csapatunknak arra a kérdésére, hogy a soproni borvidék közelében miért éppen szekszárdi borokat kínálnak, a szállodaigazgató elmondta, több borrégió is versenyben volt, de azt a pincét választották, amely a jelöltek közül a legegyenletesebb színvonalat nyújtotta.

Tilápia csirkével

Az ételválasztékban rendszerint vannak szubjektív elemek a különféle 4 csillagos szállodáknál. Itt a golfpályára néző Seasons étterem reggeli kínálatát a frissen sütött tojásételek, sült kolbászok, péksütemények, alapvető zöldségek és a gépi kávé jelentette. Akik speciális étrenden élnek, gluténmentes pékárut például külön kérhetnek, és állítólag a laktózérzékenyek is kérhetnek növényi tejet a müzlijükhöz, bár ott jártunkkor nem volt. A vega kínálat jelentősebb.

Az ebéd jellemzően kétféle levest, egy húslevest és egy gyümölcslevest jelent, kétféle húsételt ( mindkét napon tilápia és csirke volt különféle módokon, de jellemzően kevés fűszerrel elkészítve), és lehet számítani még valamilyen tésztaételre, pár köretre, rizsre mindig, savanyúságra és néhány friss zöldségre a salátához, amelyhez az aszalt paradicsomos olajtól a tökmagolajig néhányféle egészséges dresszing is választható. Több wellness szállodára jellemző, hogy a fehér húsokra és tengeri halakra asszociálnak az egészséges ételkínálat alatt, és hangsúlyozzák, hogy kímélő, nem hízlaló fogásokat kínálnak.

Mégis mit lehet csinálni Bükfürdőn?

Galéria: Greenfield hotelForrás: Travelo

Fontos kérdés az is, mit lehet csinálni egyáltalán Bükfürdőn. Lényegében hideg és meleg fürdőket váltogatni, pezsgőfürdőzni és szaunázni. A múlt század második felében Magyarország egyik legjelentősebb fürdője volt a Bükhöz tartozó, szubalpin fürdőfalu. Városlátogatás szempontjából jó helyen fekszik, nem messze található, 20-25 kilométerre Kőszeg és Sárvár, Sopronig pedig 47 kilométert kell autózni. Bükfürdő karrierje az ötvenes évek elején indult, amikor kőolajat keresve melegvízre bukkantak a falu határában. Ma a település termálvizeinek mindegyike gyógyvíz minősítéssel rendelkezik, és négy kúton keresztül törnek a felszínre.

1972-től kezdték üzemeltetni a fedett fürdőt, ezt a kilencvenes évek végén rekreációs parkkal egészítették ki. Kis túlzással a fürdő megmentette a falut, ugyanis ettől fogva a lakosság fogyása megállt, és kis idő múlva a népesség emelkedni kezdett. Sorra nyíltak a panziók, kempingek, éttermek.

A válság azonban Bükfürdőt is elérte. A Bükért - Vállalkozók Szövetsége 2011-es közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi vendéglátóegységekben közel 30 százalékkal kevesebb volt a vendég, mint 2010 hasonló időszakában. A visszaesés oka a szövetség szerint nemcsak a recesszióban keresendő, hanem hogy a fiatalabb korosztályt nem vonzzák a hagyományos szolgáltatások, a lángostól a gulyásig. Bükfürdő most azon van, hogy fiatalítson.

Bükfürdő Gyógycentrum

Bükfürdőn található az ország második legnagyobb gyógyfürdője. Gyógyvizes medencéi 32-38 Celsius fokos, a strand- és sportolásra alkalmas medencéi 26-28 fokos vízzel vannak feltöltve. Csúszdák, tágas pihenőterületek, és sportpályák (strandröplabda, strandkézilabda, lábtenisz, tollaslabda, füves kispályás labdarúgó pálya, kiskapukkal felszerelt strandfoci pálya, streetball pálya) is vannak a területen. A fürdő 2011 nyarától az Új Magyarország Fejlesztési Terv beruházásaival kibővült. 150 fő befogadására alkalmas komplex szaunavilág létesült, amelyben tepidárium, gőzfürdők, infra- és finn szaunák, aromaszauna és kültéri ördögszauna is van. A kültéri és beltéri hideg vizes merülőmedencéken túl Kneipp-medence, valamint jacuzzik is vannak. Medical Wellness Centrumot is kialakítottak, ahol szakorvosok felügyelete mellett végzett wellness-fitnesz kezeléseket nyújtanak.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek