Megtalálhatták a világ legmérgezőbb gombájának ellenszerét

A világ legmérgezőbb és legtöbb halált okozó gombája, a gyilkos galóca (Amanita phalloides) egy alfa-amanitin nevű peptiddel gyilkol. Ez egy olyan amatoxin, amely máj- és veseelégtelenséget okoz.

A Facebook-oldal szerkesztőjének fotójaForrás: Gyilkos galóca / Facebook.com

Már régen kaptunk olyan hírt, mely így kezdődik, "kínai és ausztrál kutatók megállapították". Most azonban talán tényleg jó hírt hoznak. A kutatásaikból ugyanis az derült ki, hogy az indocianin zöld elnevezésű színezék, amelyet jelenleg az Egyesült Államokban az orvosi képalkotásban használatnak, blokkolja az alfa-amanitin toxikus hatásait.

A tanulmány társszerzője, Csiao-ping Vang professzor, a kantoni Szun Jat-szen Egyetem munkatársa elmondta, hogy korábban nem létezett specifikus ellenszer a gyilkos galóca ellen, "mert keveset tudunk arról, hogyan végeznek a gombatoxinok a sejtekkel". A legújabb laboratóriumi vizsgálatok során azonban sikerült megállapítani, hogy a zöld indocianin képes volt megakadályozni az alfa-amanitin által kiváltott máj- és vesekárosodást. Emellett növelte a mérgezés utáni túlélés valószínűségét.

A tudósok azoknál az egereknél is találtak jótékony hatást, amelyeket csak négy órával a mérgezés után kezeltek indocianinnal. Ugyanakkor a nyolc vagy tizenkét órával később kezelést kapott rágcsálóknál már nem volt megfigyelhető állapotjavulás.

A szerzők szerint ennek az lehet oka, hogy az alfa-amanitin visszafordíthatatlanul roncsolja a sejteket, így a kezelés csak akkor használ, ha egy bizonyos időkereten belül történik meg. "Bár az eredmények ígéretesek, további klinikai kísérletekre van szükség annak megállapítására, hogy az indocianin zöldnek van-e hasonló hatása az emberekre" - húzta alá Vang. A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy az ételmérgezéses esetek közül világszerte a gombamérgezés okozza a legtöbb halálesetet. A kutatás a Nature Communications című szaklapban jelent meg.

Forrás: MTI.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek