8 érdekesség, amit talán még nem tudtatok a Westminsteri Apátságról

A Westminsteri Apátság, ami egyébként nem is apátság, hanem a Szent Péter társaskáptalani templom Westminsterben - ez a hivatalos neve -, 1987 óta UNESCO világörökségi helyszín, és évente több mint egy millió látogató fordul meg pazar gótikus falai között. A következőkben hasonló érdekességeket tudhattok meg róla, mint a mai koronázás helyszínéről. 

Egy gótikus építészeti műremek

A jelenlegi épület III. Henrik idejében épült, aki hitvalló Szent Edwardnak szeretett volna tisztelegni az új gótikus építészeti stílussal. De a 13. század egyébként is a katedrálisok kora volt, ekkor épültek ugyanis az olyan híres francia templomok, mint Amiens, Evreux és Chartres katedrálisai, illetve Anglia csodás épületei Canterbury-ben, Winchesterben és Salisbury-ben.

Forrás: Shutterstock.com

A Westminsteri Apátság gótikus jellegzetességei közé tartoznak a hegyes boltívek, a bordás boltozatok, a rózsaablakok és a repülő támpillérek; illetve itt található Anglia legmagasabb gótikus boltozata is, amely eléri a 102 métert.

Koronázási főhelyszín, nem is lehetne más

A Westminsteri Apátság 1066 óta szolgál királyi koronázási helyszínül. Hódító Vilmos óta minden angol és brit uralkodót (kivéve azokat, akiket formálisan soha nem koronáztak meg, például V. és VIII. Edward) itt az apátságban koronáztak meg. A koronázási szertartás az elmúlt 1000 évben szinte semmit sem változott. A ceremóniát, amely során az uralkodó esküt tesz a törvény és az egyház tiszteletben tartására, Canterbury érseke vezényli le.

De esküvőket is szívesen tartanak itt

Az apátságot nem csak a koronázási ceremóniák megtartására használják, hanem királyi esküvők egész sora kapott már itt helyet. 2011-ben itt fogadott egymásnak örök hűséget William herceg és Kate Middleton. A történelem során, 1100-ban ebben a templomban vette feleségül I. Henry Matilda skóciai hercegnőt, 1947-ben pedig II. Erzsébet királynő ment hozzá Fülöp herceghez e falak között.

A hírnév néha ártalmas

A Da Vinci-kód, Dan Brown rendkívül sikeres regénye több ízben is említi a történetben a Westminsteri Apátságot, de sajnos sok pontatlanságot is összehord róla. Miután megjelent a könyv és Tom Hanks főszereplésével a film is, az apátságnak érezhetően megugrott a látogatószáma. Sok rajongó érkezett a falak közé, hogy saját szemével lássa a könyv kulcsjeleneteinek helyszínét.

Forrás: Shutterstock.com

De sajnos a könyv - mivel fikcióról van szó - sok esetben pontatlan volt az apátság felépítésével kapcsolatban. Ezért a templom személyzete úgy döntött, hiteles információs anyagokat állít össze a túravezetőknek és az egyedül utazóknak, hogy megérkezéskor senkit ne érjen csalódás.

Kápolna a falban

Az apátság északi falában találunk egy kis kápolnát, ami pont olyan magas és mély, hogy egy ember bele tud állni. A kápolnát közvetlenül a templom falába vájták és Szűz Máriának ajánlották fel az 1300-as években. A történetek úgy tartják, hogy II. Richárd itt imádkozott, mielőtt kilovagolt, hogy szembeszálljon Wat Tylerrel és a parasztok lázadó csapataiva.

Az apátságot egy szigetre építették

Amikor az apátságot megalapították a szerzetesek i.sz. 960-ban, a Thorney Island nevű kis sziget még létezett a Temzén. Magassága és szilárd alapjai tökéletes helyet biztosítottak az apátság és a Westminsteri palota építéséhez. A sziget ma már nem létezik, de Westminsterben található egy Thorney Street nevű utca, ahol az MI5 bázisát találjuk.

Forrás: Shutterstock.com

Ben Jonsont állva temették el

Az apátságban több mint 3500 embert temettek el a történelem során, több mint 450 sírral és emlékművel. Ha valaki fizetett, több száz éven át eltemették itt a Westminsteri Apátságban. Ben Jonson, az ünnepelt 17. századi költő 1637-ben bekövetkezett halálakor annyira elszegényedett, hogy mindössze két négyzetméternyi helyet engedhetett meg magának. A templomhajó északi folyosójában van eltemetve, de állva.

A koronázási szék tele van firkálva

Az 1308 óta minden királyi koronázáson használt szék a Westminsteri Apátság büszkesége. De közelebbről is sikerül megnéznünk, észrevehetjük, hogy a szertartási szék - amelyet Edward király székének is neveznek - tele van graffitivel, firkálmányokkal.

Forrás: Shutterstock.com

Érdekesség, hogy az aláírások az 1700-as és 1800-as években kerületek a karfára és lábakra. Ma már ilyen nem történhet, hiszen olyan védelem veszi körül, amely egy ilyen fontos és történelmi tárgyhoz illő. Így nem valószínű, hogy látogatásunk során rá tudjuk írni, hogy "Itt volt Peti".

Források: Londonpass.comwww.historyhit.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek