Szolnok református temploma egy vörös erődítményre hasonlít

129 évvel ezelőtt, 15 hónapnyi építkezést követően, 1894 utolsó napjának délutánján nyíltak meg először a Szolnoki Református Egyházközség templomának kapui. A különleges, ötszög alapú templom gondolata egy 39 éves, felvidéki, evangélikus családból származó, budapesti építész, Sztehlo Ottó fejéből pattant ki, jóval azelőtt, hogy az épületnek egyáltalán helyet választottak volna - olvasható a szolnokref.hu oldalán a templomtörténet résznél.

Forrás: szolnokref.hu / FB

A tervpályázati felhívás így szólt: történelmi múltra emlékeztető, emlékszerű, városépítésbe beillő, korszerű, modern templomot szeretnének." Sztehlo Ottó ennek megfelelően 5 hét alatt készítette el "a körbe rajzolt V" jeligéjű díjnyertes pályatervet.

A végül neogót stílusban megépült templomnak már a kinézete is különleges: egy ötszög alakú erődítményre hasonlít, melynek külső falai vöröstéglából készültek. A templom legértékesebb darabja egy vörösfenyőből készült szószék.

A templom 129 éve, az egykori Tisza parti sóházak közötti telken épült fel. Építésze, Schulek Frigyes templomépítési elveit vette alapul elképzelései megvalósításához. Schulek elgondolásának lényege az volt, "hogy nem hosszanti térből indult ki, hanem egy központi magból és ehhez csatolt hozzá hosszanti tereket. A kiindulási mag egy szabályos háromszög volt, melynek súlypontjába az úrasztala, fölé pedig a torony került. A szószék, mivel már kiemelkedő alakja által is magára vonja a figyelmet, mértanilag másodrendű helyre, az alapháromszög csúcsába tolódott. Ez a már nem mereven központos elrendezés kiemelkedően fontos ihletőjévé vált a XIX. század végi magyar református templomépítészetnek."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek