Vonatrajongóknak kötelező! A hegyek királynőjének leszebb vasútvonala

A Rigi-vasút ( németül Rigi-Bahnen), mely Svájc legnépszerűbb hegyének csúcsára viszi fel az utasokat, és közben leküzdi az 1800 méteres szintemelkedést, 2021-ben lett 150 éves. Európa legrégebbi hegyi vasútja 8 másik vasútvonallal osztja meg a területet a Rigi lejtőin, és csodás időtöltést kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A 19. század második felében számos turisztikai vasút készült el Svájcban. Az egyiknek az volt a célja, hogy Európa első hegyi vasútjakén felérjen a Rigi-hegy csúcsára. Erre 1871. május 21-én került sor, amikor a fogaskerekű Vitznau állomásról felmászott a lejtőn, egészen a hegy kilátópontjáig.

A csodás panoráma már félúton kezd kirajzolódniForrás: Ttrainer/Wikipedia

Ez egy hatalmas lépés volt a Rigi történetében. Ma ez a több mint 150 éves fogaskerekű annak a hegyivasút paradicsomnak a része, amiben 9 különböző fogaskerekű és drótkötélpálya szállítja az utasokat a legszebb helyszínek között.

Érdekesség, hogy a mai hálózat két cég összefogásából jött össze, így ma a Rigi-Bahnen égisze alatt két fogaskerekű kaptat fel a hegyre. Az egyik Vitznauból indul és körülbelül egy óra alatt éri el a csúcsot, vagyis a Rigi Kulmot, ahol szállodák és éttermek várják a látogatókat, a másik pedig Goldau településről, mely egy komoly vasúti csomópont. Sőt a hegyomlás lábánál lévő településen találjuk a környkék egyik legszebb és legnagyobb állat- és növénykertjét is. 

Gözössel a hegyre

A 2 fogaskerekű és a 6 drótkötélpálya mellett, idén is lehet majd utazni a gőzmozdonyok által vontatott szerelvényekkel. A múzeális 17-es és 16-os gőzmozdonyok Vitznau és Rigi Kulm között átlagosan 450 kg szenet és 2000 liter vizet "zabálnak" meg - olvasható a rigi.ch oldalán.

Forrás: ©RIGI BAHNEN AG

A mozdonyok igazi időutazásra viszik az utasokat, de bizony időben el kell őket kezdeni fűteni a telephelyükön, a Depot Vitznauban, mivel legalább 4 órára van szükségük ahhoz, hogy hibátlanul működjön a mechanika és nosztalgikus füstfelhőbe borítsák az utazást. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek