Íme a világ egyik legcsodálatosabb könyvtára

A Grand Splendid névre hallgató gyönyörűséges épület 1919-es megnyitása óta - annak ellenére, hogy színházból mozivá, majd könyvesbolttá alakult - mindvégig megtartotta nevéhez hű, pazar kinézetét. A színházat Peró és Torres Armengol tervezték. Az akkori elvárásoknak megfelelően egy királyi palotára hasonlító belső teret terveztek a színháznak. Freskók díszítették a mennyezetet, színházi páholyok tagolták az elegáns balkonokat, részletgazdag korlátok, puha bárson függöny szegélyezte a színpadot. 

Ma már több mint 100 éves a könyvesboltnak otthont adó színházForrás: Shutterstock.com/R.M. Nunes

És mindez mára visszanyerte eredeti fényét, pedig 2000-ben úgy volt, hogy az egész épületet lerombolják. Szerencsére a Grand Splenidnek nem ez lett a sorsa. 

Fénykorában, mikor még Teatro Grand Splendid volt, olyan tangó legendák léptek itt fel, mint Carlos Gardel, Francisco Canaro, Roberto Firpo és Ignacio Corsini. De haladni kellett a korral, és a színházat 1929-ben átalakították - ez volt az első átépítése. Ekkor jött létre Buenos Aires első olyan mozija, ami később hangos filmeket is le tudott már vetíteni. De addig, a tangó világ egyik vezető alakja és az épület akkori tulajdonosa, Max Glucksman úgy döntött, hogy a némafilmeket élő tango előadásokkal fogja megtámogatni - olvasható az Atlasobscura.com érdekességei között. 

Az új évezredben végül a Grupo Ilhsa, egy óriási könyvesbolthálózat mentette meg a korábban említett lebontástól. A cég Fernando Manzone építészt bízta meg az átalakításokkal. Az ő tervei alapján jött létre a régi, de mégis új, és káprázatos El Ateneo könyvesbolt.

Káprázatos kialakítás régen és ma isForrás: Shutterstock.com/Petrenko Andriy

A könyves kínálat általánosnak mondható, és a legtöbb könyv spanyol nyelvű, de ha szeretjük a lenyűgöző épületeket és a könyveket, valamint a közeljövőben Buenos Aires-ben járunk, akkor ne hagyjuk ki ezt az egyedi látogatás. Már csak azért se, mert bent leülhetünk egy kávéra és sütire a színpadon, ahol anno az argentín tangó csillagai léptek fel - és jár a rendeléshez egy kis andalító élőzene is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek