Így újul meg a KRESZ

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetéssel hozzálát a KRESZ megújításához – írja az MTI.

Számos újítás várható a KRESZ-ben - illusztrációForrás: fokke baarssen/shutterstock

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatnak megfelelően az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakörben történik: a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályokon túl a humán tényezőt, a szankciórendszert, az infrastruktúrát és a járműműszaki feltételrendszert érintő jogszabályok átfogó felülvizsgálatával alakítják ki az új szabályozást.

Felülvizsgálják a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. KPM-BM együttes rendeletet (KRESZ), valamint a kapcsolódó jogszabályokat; vizsgálják a közlekedési szabályrendszeren beül a humán tényező – így a képzési, oktatási háttér, és a közlekedési kultúra – fejlesztési lehetőségeit; a szankciórendszer és a közúti ellenőrzés hatékonyabbá tételét.

Felülvizsgálják a közútkezelési szabályrendszert; megújítják a járművekkel szemben támasztott műszaki elvárásokat, valamint kialakítják az önvezetéssel kapcsolatos technológiák alkalmazási lehetőségeit.

A KRESZ-t átfogó tudományos munka és széles körű társadalmi egyeztetéssel újítják meg.A közlemény szerint az elmúlt másfél évben több mint félszáz közigazgatási, szakmai, érdekképviseleti, tudományos és civil szervezet bevonásával mérték fel a közúti közlekedésben részt vevő hivatásos, vagy civil szereplők elvárásait. Összegyűjtötték a tudományos, szakmai vagy érdekképviseleti szervezetek javaslatait, valamint azonosították a főbb problémákat, amelyek a felülvizsgálat szempontjainak alapját képezik.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek