Többen az életükkel fizettek Zanzibáron, miután ettek a tengeri teknős húsából

Nyolc gyerek és egy felnőtt halt meg Zanzibáron, és további 78 embert vittek kórházba, miután súlyos ételmérgezést kaptak a csemegeként kínált tengeri teknőshústól. A tragikus eset a zanzibári szigetcsoporthoz tartozó Pemba-szigeten történt - közölték szombaton a hatóságok.

A tengeri teknős húsa csemegének számít a magyarok kedvenc szigetén, de veszélyes megkóstolni - illusztrációForrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Tahsin Ceylan

Zanzibáron a tengeri teknősök húsát csemegeként tartják számon, de szennyezett tengeriteknős-hús fogyasztása esetén chelonitoxizmus, egy ritka és potenciálisan életveszélyes betegség léphet fel. 

Az egyik felnőtt, aki pénteken halt meg, egy gyermek édesanyja volt, aki korábban hunyt el – mondta a mkoani körzeti orvos, Dr. Haji Bakari. Elmondása szerint a teknősbéka húsát kedden fogyasztották el.

Bakari azt mondta az Associated Pressnek, hogy a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy az összes áldozat evett tengeri teknőshúst.

A kelet-afrikai Tanzánia félig autonóm régiójának számító Zanzibár hatóságai katasztrófavédelmi csapatot küldtek ki, amely felszólította az embereket, hogy kerüljék a tengeri teknősök fogyasztását.

2021 novemberében hét ember, köztük egy hároméves halt meg Pembában, miután teknőshúst ettek, három másikat pedig kórházba szállítottak – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek