A Frank the Tank nevű óriásteknős új otthont keres a következő 100 évre

Frank the Tank, a növésben lévő sarkantyús teknős még közel egy évszázadot fog élni – minden leendő gondozóját túlélve. Egy ekkora teknős gondozása nem kis feladat, talán ezért is hagyták nemrégiben Franket magára egy veteményeskertben a kanadai Brit Columbiában. A teknős helyzete széleskörű együttérzést váltott ki, miközben ideiglenes gondozói állandó otthont próbálnak találni neki – írja a theguardian.com.

Shelley Smith, a Richmond városához közeli parasztházának hátsó ajtajában volt, amikor megpillantott egy sziklatömböt, amit a spenót palántái között bökött ki.

Azt gondoltam, mit keres ott az a szikla? Mert még soha nem láttam. És akkor hirtelen megmozdult" – mesélte.

A teknőst egy medencében helyezte el, majd a helyi állatmenhelyet hívta segítségért. Frank most egy nevelőcsaládnál van, amíg az alkalmazottak nem találnak neki állandó otthont. Míg Frank származása rejtély, Adrian Walton állatorvos a Dewdney-i állatkórházban azt mondta, hogy viszonylag gyakori, hogy teknősbékákat dobnak ki a túlterhelt tulajdonosok. A Szaharában őshonos faj mára veszélyeztetett, de gyakran csempészik tovább értékesítésre az egzotikus fajok piacán.

A hatalmasra növő teknős sokak számára teher lesz egy idő után, ezért gyakran megszabadulnak tőlük - illusztrációForrás: Melissa Mitchell/Wikipedia

„Teknősbékához képest viszonylag olcsók, ezért az emberek házi kedvencnek veszik őket. És elérik azt a méretet, amilyen ő is – és hamar több lesz, mint amennyit elbírnak" – mondta Walton, hozzátéve, hogy az emberek alábecsülik a lények hosszú élettartamát.

Emberek százai ajánlották fel Frank örökbefogadását, de kevesen tudják biztosítani azt, amire szüksége van. A teknősök meleg helyet igényelnek a téli hónapokban, de hajlamosak átrágni a falakat és könyörtelenül ásni. Nyáron nagy terekre is szükségük van, emiatt karámot kell építeni nekik. Aki ilyen állatot vesz, annak tényleg meg kell terveznie, mi lesz az állat sorsa, miután ő már nem lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek