30 óra telt el, mire kimentettek egy nőt az újonnan felfedezett barlangból

Súlyos fejsérüléssel, harminc óra után sikerült kimenteni egy 33 éves barlangászt egy újonnan felfedezett barlangból a délnyugat-szlovéniai Cerknica közelében. A sérült nőt április 17-én sikerült felszínre hozni, és helikopterrel a ljubljanai kórházba szállítani - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Ilyen gyönyörű, de veszélyes barlangok találhatók Cerknica környékén, a Rakov Skocjan természeti parkban - a mostani baleset nem itt történtForrás: AFP/Charton Franck / Hemis.Fr

Az évtizedes tapasztalattal rendelkező sérült barlangász a helyi Rakek barlangász klub tagja volt. Egy hatfős csoporttal szombaton a Vranjedol-barlang újonnan felfedezett sziklaüregének eddig ismeretlen részeit kutatta, amikor egy kőtömb a fejére zuhant, és átszúrta a sisakját. A csoport egyik tagja azonnal kimászott a barlangból, hogy segítséget kérjen, míg a többiek vele maradtak.

Nem sokkal később egy orvosi csapat leereszkedett a szakadékba, hogy sürgősségi ellátásban részesítse.

A barlangnak több szűk járata is van, amelyeket először kis mennyiségű robbanóanyaggal óvatosan ki kellett tágítani, így a művelet több órán át tartott. A mentőknek ezután négy óra és öt percbe telt, mire a két méter hosszú, és 70 centiméter széles hordágyon hajnali négy körül ki sikerült húzniuk a sérült nőt a baleset mintegy 100 méter mélyen lévő helyszínéről.

A mentésben több mint száz barlangi mentő vett részt. Elmondásuk szerint ez volt az ország történetének legnehezebb barlangi mentőakciója.

A ljubljanai kórház legutóbb azt közölte: a fiatal nő sérülései továbbra is életveszélyesek, állapota pedig kiszámíthatatlan, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek