Áradások Európa szerte, senkit és semmit nem kímél a sok csapadék

Pár napja már írtunk arról, hogy árvízben úszik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egy része. Az Aggteleki-karszton extrém mennyiségű csapadék hullott, emiatt még most sem látogatható az aggteleki barlang egy része. Míg a barlangban az esővíz miatt van lezárás, addig a Sajó és a Tarna áradása miatt országszerte jelenleg 510 kilométeren árvízvédelmi készültség van jelenleg is.

Szerbia, Sjenica - a Grabovica-folyó árasztotta el a területetForrás: Anadolu Agency via AFP/Aleksandar Niciforovic

A legfrissebb hírek szerint pedig nem csak idehaza, Európa szerte gondokat okoznak a heves esőzések. A talaj már képtelen magába zárni a sok csapadékot, ezért nem csak itthon, a szomszédainknál is kiterjedt áradásokkal lehet számolni, sőt több helyen már rendkívüli állapotot kellett elrendelni - olvasható a Köpönyeg.hu oldalán.

Szerbiai Prijepolje, Sjenica, Novi Pazar, Brus, Tutin, Kursumlija és Prokuplje településein 2023. január 18-án kezdődtek az áradások, nem sokkal később pedig a rendkívüli állapot bevezetésére is szükség volt. A környező országokban több településről is evakuálni kellett embereket. A szerb Brodarevo-i Lim folyó áradása épületeket is megrongált, a hatóságok pedig keresnek két embert, akiket elsodort a víz, miközben igyekeztek megvédeni a házaikat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek