Egy hegymászóiskola tanulóit és oktatóit sodorta el a lavina

Legalább tízen életüket vesztették és tizennyolcan eltűntek a Himalája Indiához tartozó részén, miután egy lavina elsodort egy hegymászócsoportot – adott tájékoztatást a helyi rendőrség szerdán. A halottak között van a tapasztalt hegymászó, Szavita Kanszval, aki idén mindössze 16 nap alatt mászta meg a Mount Everestet és a közeli Makulut. Teljesítményével rekordot döntött a női hegymászók között.

Rettentően veszélyes terep a Himalája - illusztrációForrás: Shutterstock/CravenA

A mentőalakulatok szerint egy helyi hegymászóiskola 34 tanoncát, 7 oktatóját és 1 nővérét sodorta el a lavina 4880 méteres magasságban az észak-indiai Uttarakhand államban kedden.

Az este közeledtével félbe kellett szakítani a keresést a rossz időjárás miatt, de szerdán újrakezdték a mentési műveleteket. A kutatást a légierő két helikoptere segíti - számolt be Devendra Szing Patval katasztrófavédelmi vezető.

Ridhim Aggarval katasztrófavédelmi szóvivő szerint a hegymászók egy gleccserszakadékban ragadtak a lavina után.

A rendőrség elmondta, hogy tizennégy embert sikerült megmenteni, közülük ötöt kórházban ápolnak.

A múlt héten egy ismert amerikai síalpinista, Hilaree Nelson szenvedett végzetes balesetet a Himalája Nepálhoz tartozó részén, a világ nyolcadik legmagasabb hegyének számító Manaszlun. Ugyanazon a napon és helyszínen egy nepáli hegymászó is életét vesztette egy lavinában, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek