Meteorit robbant szét a szomszédban

Meteorit hullott szét a horvátországi Zára (Zadar) felett - írja az MTI a horvát meteoritfigyelő hálózat (HMM) beszámolójára hivatkozva. A robbanás hétfő késő délután történt, és a környező országok meteoritfigyelő kamerái is felvették a jelenséget. A horvát és a nemzetközi sajtóban több képet is közzétettek a meteoritról és a villanásról. Több kamera is felvette a tűzgömböt, ahogy 18 óra körül nagy villanással széthullik a Föld légterében.

A körülbelül -7 magnitúdójú fényességű, újholdként izzó meteor nagyjából másodpercenként 22 kilométeres sebességgel mozgott, és a robbanás után teljesen elégett a légkörben. "A pályaszámítás szerint az objektum sporadikus (szórványos) meteornak számít, azaz nem tartozik egyetlen ismert meteorrajhoz sem, és a Mars és Jupiter pályája közötti aszteroida-övből származik."

Tavaly két meteorithullást is észleltek Horvátországban. Az utolsó esetet augusztus 14-én jegyezték fel. Akkor egy körülbelül 150 grammos meteoritdarab hullott szét a légkörben, és valahol délkeletre Fiumétől (Rijeka), a hegyekben zuhanhatott le.

A borítókép illusztráció, forrása: Viktar Malyshchyts/shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek