Így szigorítanak az európai országok karácsonyra

Hollandiában lezárások léptek életbe

A holland ügyvivő kormány december 19. vasárnap reggeltől ismét "kemény" lezárásokat vezetett be. Az intézkedések értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak. A szupermarketek, pékségek, drogériák, gyógyszertárak, bankok a következő hetekben is nyitva maradhatnak, míg az éttermekben elvitelre lehet ételt rendelni. A lezárásokat várhatóan január közepén oldják fel.

Hollandia is felkészült a "legrosszabbra"Forrás: Bernardo Ferreria/Pixabay

Az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk, a kabinet a jövő hónap első hetében dönt arról, hogy ezután újraindulhat-e a jelentléti oktatás. A sportközpontokat is bezárják, a sportmérkőzések közönség nélkül tarthatók meg. A kültereken edzeni 17 év felett esetleg párban lehet, betartva az előírt 1,5 méteres távolságtartási szabályt.

Mark Rutte kormányfő beszédében hangsúlyozta: "ismét rossz karácsonyra kell számítani, de már korábban is bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk ezt megfelelően kezelni. Meg vagyok győződve arról, hogy most is sikerül átvészelni ezt az időszakot."

A holland közegészségügyi hatóság szombati adatai szerint mintegy 14 500 új fertőzést regisztráltak, írja az MTI.

Ausztria december 20-tól szigorította a beutazási feltételeket

A korlátozások értelmében hétfőtől az úgynevezett 2G-szabály alapján csakis a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek (geimpft, genesen) utazhatnak be Ausztriába, ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet, vagy a harmadik oltást igazoló iratot, különben karanténba kell vonulniuk - olvasható az MTI-n.

A 20 napos zárlat után kinyithattak a karácsonyi vásárokForrás: Anadolu Agency via AFP/Askin Kiyagan

A karantént egyébként egy a beutazást követően elvégzett negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.
A 2G-szabály alól kivételt képeznek a várandós nők, 12 évesnél fiatalabb gyerekek és az olyan emberek, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, utóbbi esetben orvosi igazolás szükséges. Az iskolás korú gyerekekre különleges szabályok vonatkoznak, esetükben elegendő a rendszeres tesztelési igazolás. Az ingázókra pedig továbbra is az enyhébb 3G-szabály van érvényben, miszerint a letesztelt (getestete) emberek, vagyis friss negatív vírusteszt lelettel rendelkező oltatlanok is beutazhatnak.

Az osztrák kormány egyébként pénteken a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját kibővítette Angolával, Zambiával és Malawival, a közvetlen légi járatokat ezekből az országokból felfüggesztették. Ausztriában a legfrissebb adatok szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által aggasztónak minősített, nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánssal fertőzött nyolcvan személyt azonosítottak. A legtöbb ilyen esetet, összesen harminchetet Bécsben regisztrálták. Ausztriában a járvány kitörése óta 1 245 232 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 438-an hunytak el.

Olaszországban karácsonyra tovább szigorítanak

Az északkeleti Veneto tartomány péntek éjféltől szigorította a járványkorlátozásokat, hétfőtől pedig további régiókban emelik az óvintézkedések fokozatát. Ezek az ünnepek alatt már Olaszország több mint felére érvényesek lehetnek az egészségügyi tárca pénteki rendelkezése szerint. Veneto kormányzója, Luca Zaia bejelentette, hogy

éjféltől szabadtéren is ismét kötelező lesz a maszk viselése, amelynek használatát az utcákon június elején törölték el.

Az orrot és szájat elfedő maszkot mindenkinek, aki hat évnél idősebb, hordania kell. Zárt térben eddig is érvényben volt a maszk kötelező viselése. Az egészségügyben, valamint az idősotthonokban dolgozók rendszeres tesztkötelezettségét az eddigi tíz napos határidőről négy napra csökkentették. Az idősotthonok lakói mostantól nem hagyhatják el az otthont, lakóik, valamint a kórházak és más egészségügyi intézet betegei és lakói alkalmanként kizárólag egy-egy látogatót fogadhatnak.

A Szent Márk tér karácsonyi díszeiForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Vyatkin

Luca Zaia hangsúlyozta, hogy senkit nem kötelezhet rá, de azt tanácsolja, hogy rokonok és barátok teszteljék magukat, mielőtt az ünnepnapokon találkoznának egymás otthonaiban. Veneto, Liguria, Marche tartomány és Trento megye térsége hétfőtől úgynevezett sárga járványfokozatba lép át, ami többek között a kötelező szabadtéri maszkhasználatot jelenti, vagy például azt, hogy a vendéglátásban ugyanannál az asztalnál csak négyen foglalhatnak helyet. Korábban Friuli-Venezia Giulia, Calabria és Bolzano térsége került ugyanebbe a járványfokozatba. A hat régió és két megye területén 12 millió lakosra érvényesek a korlátozások.

Alessio D'Amato, a közép-olasz Lazio egészségügyi tanácsosa bejelentette, hogy a tartomány december 27-én kerülhet át a sárga színű fokozatba Lombardiával és Emilia-Romagnával együtt.
Friuli-Venezia Giulia régió a Covid-19 osztályok egyre erősebb leterheltsége miatt egyenesen narancssárga zónába léphetne, s ebben az esetben az oltás nélküliek kizárólag munkavégzés, vagy más nyomós ok miatt hagyhatják el önkormányzatuk területét. A római egészségügyi tárca péntek esti adatai szerint az utóbbi egy nap alatt végzett több mint 669 ezer teszten több mint 28 ezer új beteget szűrtek, és 120 beteg halt meg. Az utóbbi három nap alatt nyolcezerrel emelkedett az azonosított betegek napi száma. Pénteken 550 ezer adag oltást adtak be, ebből mintegy 480 ezer emlékeztető oltás volt, és több mint 14 ezer, 5 és 11 év közötti gyereket oltottak be.

Szlovéniában emlékeztető oltás szükséges a Covid-igazolványok határozatlan idejű érvényességéhez

A szlovén kormány pénteken elfogadott rendelete értelmében a két adag védőoltást felvettek számára februártól egy évről kilenc hónapra csökken a Covid-igazolvány érvényessége. Az emlékeztető, harmadik oltás felvételével a védettségi igazolások határozatlan időre szólnak. A határozat csak a 18 éven felüli állampolgárokra vonatkozik.

Határozatlan időre szól azok védettségi igazolása is, akik felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből, és ezt követően kétszer is beolttatták magukat. Azoknak, akik felépültek a fertőzésből, illetve felgyógyultak, és csak egy oltással rendelkeznek, Covid-igazolványuk csak 180 napig lesz érvényes.

A digitális igazolás egyik látványterve - illusztráióForrás: turkfotograf/shutterstock.com

Péntekre 1278 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 12 beteg halt meg. Kórházban 746 beteget ápolnak, közülük 237-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 240 763-an kaptak védőoltást, közülük 1 176 493-an már a második adagot is felvették.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3778 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 54-en haltak meg. Kórházban 2188 beteget ápolnak, közülük 288-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 237 974-en kaptak védőoltást, közülük 2 073 410-en már a második adagot is felvették.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője pénteken arra szólította fel az embereket, hogy az ünnepi időszakban kerüljék az összejöveteleket. Mindenki számára az a legbiztosabb, ha a szilvesztert a szabadban tölti, az ünnepi miséket pedig a televízióban követi - mondta a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy az omikron vírustörzs a delta variánsnál is sokkal gyorsabban terjed. Horvátországban a múlt héten azonosították az új vírust, és azóta nyolcra nőtt az igazoltan omikronnal megfertőződöttek száma.

Dániában bezárt a kulturális intézmények nagy része a rekordszámú fertőzött miatt

A rekordszámú koronavírus-fertőzött és az omikron variáns megjelenése miatt Dániában bezárják a kulturális létesítmények túlnyomó részét, és tovább korlátozzák az éjszakai életet. Bezárják egyebek mellett a színházakat, a mozikat, a koncerttermeket, és kormány kérni fogja más intézmények - így a vidámparkok, a kongresszusi termek és a múzeumok bezárását is. A korlátozások vasárnap reggel lépnek érvénybe és egyelőre négy hétig lesznek érvényben.

Dániában szeptember 10-én oldották fel az összes korlátozást, majd november elején bevezették a védettségi igazolványt, a múlt héten viszont ismét bevezették a korlátozások első sorozatát. A rekordszámú napi új fertőzött miatt a kormány felgyorsította az emlékeztető oltások beadását, engedélyezte a Merck Covid-19 elleni gyógyszerének alkalmazását a súlyos megbetegedések esetében, valamint engedélyezte az 5 és 15 év közötti korosztály oltását is.

Ez a 10 éves dán kisfiú is megkapta az oltástForrás: AFP/Olafur Steinar Gestsson

Mette Frederiksen kormányfő ugyanakkor közölte, kizárt, hogy a 2020 tavaszán bevezetetthez hasonló országos karantént rendeljenek el. "Mert már van oltóanyagunk" - mondta. Az iskolákban például meghosszabbították ugyan a téli szünidőt, de a kormány tervei szerint január 5-én folytatódik az oktatás. "Az a célunk, hogy az ország a lehetőségekhez képest a legnyitottabb maradjon" - fogalmazott a miniszterelnök.

Margit királynő, aki január 14-én ünnepli trónra lépése 50. évfordulóját, a járvány miatt a nyár végére halasztotta az ünnepséget - jelentette be pénteken a királyi palota. Dániában pénteken minden korábbinál több napi új fertőzöttet diagnosztizáltak: több mint 11 ezer embernél mutatták ki a koronavírust. A vírus omikron változatával megfertőződöttek száma szintén rekordszámú - több mint 2500 - volt. Az országban jelenleg mintegy 500 embert ápolnak kórházban koronavírus-fertőzéssel, néhány tucatnyi beteg szorul kezelésre intenzív osztályon. A kórházak azzal számolnak, hogy az 5,8 millió lelket számláló országban várhatóan ezer, Covid-19-betegséggel küzdő pácienst kell majd ellátni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek