Karantén vár Romániában a zöld igazolvány nélkül érkezőkre

Szombat éjféltől (október 30.) kéthetes karanténba kell vonulniuk azoknak a Magyarországról Romániába belépő utasoknak, akik nem rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós digitális zöld igazolvánnyal. Erre azért van szükség, mert a járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteken Magyarországot is sárga zónába sorolta a járványügyi kockázat szempontjából - adta hírül az MTI.

A kép illusztrációForrás: Nattakorn_Maneerat/pixabay.com

Románia azokat az országokat sorolja a sárga zónába, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 1,5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Azok az országok, amelyekben a kéthetes fertőzési ráta meghaladja a 3 ezreléket, a vörös jelzésű zónába kerülnek.

A CNSU átlagosan hetente frissíti a listát. A sárga zónából érkező utasokra kéthetes karantén vár, kivéve ha az okostelefonjukon vagy kinyomtatva fel tudják mutatni az európai uniós zöld igazolvány QR-kódját, amely igazolja, hogy legalább tíz napja megkapták az EU-ban elfogadott valamelyik védőoltás második (vagy a Janssen-vakcina egyetlen) adagját, legfeljebb fél éve kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, vagy rendelkeznek friss negatív teszttel. A vörös zónából érkezőknek csak a beoltottság nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán, hogy a román hatóságok kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield és Janssen vakcinákat elfogadják, a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákkal beoltottakat pedig úgy tekintik, mint akik nincsenek beoltva. A magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR kód nem azonos az Európai Uniós QR kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok - figyelmeztetett a külképviselet.

Az uniós zöld igazolvány romániai érvényességét bárki ellenőrizheti az ingyenesen letölthető CHECK DCC mobilalkalmazással, amely a QR kód beolvasása után az érintett nevét zölddel vagy pirossal mutatja. Románia szomszédai közül Magyarország volt az utolsó, ahonnan eddig korlátozások nélkül lehetett beutazni, Bulgária, Szerbia, Ukrajna és Moldova már korábban a vörös zónába került. A CNSU listáján Románia is a vörös zónába tartozik a lakosság 10 ezrelékét meghaladó kéthetes fertőzési rátával.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek