Hollandia tovább lazít, Németországban a védettség a kulcs

Szeptember 25-től kevesebb koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedés marad érvényben Hollandiában, többek között megszűnik a fizikai távolságtartási kötelezettség, a vendéglátó szektor ismét teljes kapacitással nyithat, és bizonyos feltételek mellett a rendezvények megtartását is engedélyezik - adja hírül az MTI.

Kávézó HágábanForrás: AFP/Marco De Swart

A rendezvényeket, mozikat, színházakat, bárokat és éttermeket digitális egészségügyi okmány birtokában lehet látogatni, az okmánynak beoltottságot, a betegségen való átesettséget vagy negatív vírustesztet kell bizonyítania. Az éjszakai szórakozóhelyek - éjfélig - újra kinyithatnak, és más vendéglátóipari vállalkozásokra is ez a szabály vonatkozik.

A kültéri rendezvényeket maximális látogatószám és kötelező zárási idő nélkül lehet megtartani csakúgy, mint az ülőhelyekkel rendelkező beltéri eseményeket. A holland kabinet pénzügyi támogatásban fogja részesíteni az éjszakai vendéglátóhelyeket.

Az arcmaszk viselése továbbra is kötelező marad a tömegközlekedési eszközökön, viszont az iskolákban már nem. A holland kormány továbbra is az otthoni munkavégzést javasolja, az országban jelenleg 77,2 százalékos az átoltottság.

Németországban a védettség számít

Német hírportálok keddi összesítése szerint a 16 tartomány közül már nyolcban vezettek be, vagy terveznek bevezetni olyan szabályt, amelynek alapján az éttermek, színházak, szórakozóhelyek üzemeltetői vagy bármely közösségi rendezvény szervezői megtagadhatják a belépést az oltatlanoktól.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása alapján augusztus végén országszerte bevezették az úgynevezett 3G-szabályt, amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték. A szabály szerint a teljes oltással rendelkezők, a fertőzésen igazoltan átesettek és a friss negatív teszttel rendelkezők egyaránt részt vehetnek zárt térben tartott rendezvényeken.

Ennél szigorúbb előírást tartalmaz az úgynevezett 2G-szabály, amely szerint azok, akik sem az oltást nem kapták meg, sem a fertőzésen nem estek át, még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak olyan fertőzésveszélyesnek ítélt környezetben, mint például fodrászatban vagy sportrendezvényen.

Vendéglátóhely HamburgbanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Axel Heimken

A legtöbb tartományban az adott intézmények üzemeltetői dönthetik el, hogy a 3G-, vagy a 2G-szabályt alkalmazzák. A 2G-szabály hátránya, hogy szigorúbban kell ellenőrizni a vendégeket a belépésnél, előnye viszont, hogy az intézmény falain belül nem kell maszkot viselni és távolságot tartani. Elsőként, még augusztusban, Hamburgban vezették be a 2G modellt, majd többek között Berlinben, Hessenben és Alsó-Szászországban is elkezdték alkalmazni. 

Rajna-vidék-Pfalzban megszületett emellett a 2G+ elnevezésű rendszer. Itt az ellátórendszer leterheltségének függvényében változnak a védettséggel nem rendelkezőket érintő szabályok. Vagyis ha vészesen megterhelő szintre emelkedik a Covid-19 miatt kórházba kerülők száma, akkor a védettséggel nem rendelkezők nem léphetnek be a fertőzésveszélyes helyekre, 

Október 11-től már nem lesz ingyenes a gyorsteszt azoknak, akik megkaphatnák, de nem kérik az oltást. Az országban eddig 104,4 millió adag vakcinát adtak be, a lakosság 66,6 százaléka legalább az első oltást megkapta, a lakosság 62,3 százaléka pedig mindkettőt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek