Vízbe fulladt két helybeli fiú Csongrád-Csanádban

Eddig tisztázatlan körülmények között augusztus 10-én, kedden délután egy Magyarcsanád és Apátfalva közt lévő bányatóba fulladt két helybeli fiatal fiú. A Makói Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit - olvasható a police.hu oldalán.

A kép illusztrációForrás: Amy Moore/pixabay.com

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet a bányatóban való fürdőzés veszélyeire, és arra, hogy fürdésnek számít az úszás és a lubickolás mellett például a játékcsónak, vízibicikli, gumimatrac vízen történő használata és az ezekről történő vízbe ugrálás is. 

A 6 éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben, ahol a fürdés engedélyezett. A fürdés tilalmát minden esetben egy jól láthatóan elhelyezett tiltó tábla jelzi. A fürdésre kijelölt területen általában mosdó, zuhany, illemhely, hulladék gyűjtő található, és a mentésre, elsősegélynyújtásra képzett személyzet, és rendszeresen ellenőrzik a vízminőséget is. Ilyen szolgáltatás viszont nem áll rendelkezésre a bányatavaknál, ezért ez fertőzésveszélyt mellett további kockázati tényező, hogy ha baj van, szakember sincs a helyszínen, aki segíthetne vagy szakszerű ellátást nyújthatna.

A bányatavak jellemzője a kiszámíthatatlanságuk. Ezek a tavak hirtelen mélyülnek, és míg a part mellett lehet sekély a víz, néhány lépés után akár több méteres mélység is fogadhatja a tilosban fürdőzőt. Így a víz hőmérséklete sem egyenletes, a felső réteg és az alsóbb rétegek közt jelentős hőmérséklet-különbség van a nagy mélység miatt. Ehhez nemcsak komoly úszás tudásra van szükség, de a hirtelen hőmérséklet-csökkenés a szervezetet is nagy mértékben igénybe veszi, könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot vagy szívmegállást. A bányatavak medrében ugyanakkor előfordulhatnak a korábbi munkálatokból származó fémdarabok, munkagép alkatrészek, drótkötelek, melyek könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy csak arra kijelölt helyeken fürdőzzön mindenki, ott vannak ugyanis ehhez megfelelő feltételek. Ha mégis bajba kerülne, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ezek is érdekelhetnek