Kiadták a riasztást, jégeső, felhőszakadás és szélvihar várható

A mai nap során északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, az Alföldön azonban a pár fokos hűlés mellett is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.

A kép illusztrációForrás: Konyvesotto/pixabay.com

A délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg. Az éjszaka első felében az intenzív zivatartevékenység súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző - olvasható a met.hu előrejelzésében.

A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 km/h, de helyenként akár 100-120 km/h, vagy azt meghaladó lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás (több 10 mm) kísérheti. Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar (80-100, helyenként 100 km/h feletti lökésekkel) jelentheti, de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Holnap napközben jellemzően a Nógrád-Békés sávban és attól északkeletre lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyekből lokálisan viharos lökések (60-80 km/h), jégeső, és felhőszakadás (10-20 mm) előfordulhat. Az időjárási helyzet függvényében akár piros fokozatú riasztás is kikerülhet heves zivatarra a késő délutáni óráktól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek