Ismét teljes karanténba kerül ez a főváros

A chilei egészségügyi hatóságok szombattól teljes körű karantént rendeltek el Santiago de Chilében, a dél-amerikai állam fővárosában. A döntést azzal indokolták, hogy ugrásszerűen megnőtt az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, jóllehet a chileiek 57 százaléka már megkapta valamelyik koronavírus-ellenes oltás mindkét adagját - adja hírül az MTI.

Santiago az idei áprilisi karantén alattForrás: NurPhoto via AFP/Israel Chavez/NurPhoto/Israel Chavez

Csütörtökön 7716 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és 198 chilei hunyt el a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. A kórházak intenzív osztályain jelenleg 96 százalékos a telítettség. Tizennégy hónapon belül ez a harmadik alkalom, hogy a hatóságok lezárják a fővárost és környékét.

Az új fertőzöttek száma annak ellenére ugrott meg, hogy Chile a térségben élen jár az oltakozásban. A lakosság 74,5 százalékát beoltották valamelyik vakcina első adagjával, 57 százalékuk pedig már mindkét dózist megkapta.

A 19 millió lelket számláló országban eddig öt oltást engedélyeztek a helyi hatóságok: a Sinovac, a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a CanSino és a Johnson & Johnson vakcinái vannak forgalomban. Az oltási kampány februárban kezdődött, a héten a 22 évesek korosztályát oltják, és június 21-től tervezik a 12 évesnél idősebbek beoltását.

Ezek is érdekelhetnek