Megrázó felvételek kerültek nyilvánosságra a Hableány tragédiájáról

  Kedden a Fővárosi Törvényszéken több felvételt vetítettek le a Hableány-hajóbalesetéről, köztük azt is, amelyiket egy amerikai turista készített a Viking Sigyn hajóorrából, közvetlenül a baleset előtt - adja hírül a telex.hu.

  Előkészületek a Hableány kiemeléséhezForrás: VargaA/commons.wikimedia.org

  Mint hozzáteszik, a videón jól hallható, ahogy a Viking utasai egyre hangosabban azt kiabálják angolul: „Istenem, itt egy hajó! Istenem, istenem!"

  Azt írják, az igazságügyi szakértők szerint a Viking Sigyn kapitányának ebben a szituációban tudnia kellett, hogy ütközni fognak. A baleset pedig akkor sem lett volna elkerülhető, ha a szállodahajó vagy a Hableány csökkentette volna a sebességét. A szakértő arra a kérdésre azonban nem tudott válaszolni, mekkora távolságnak kellett volna lennie a két hajó között, hogy ne ütközzenek össze. Az viszont szerintük biztos, hogy a balesetet úgy sem lehetett volna elkerülni, ha a Hableány kapitánya hirtelen jobbra kormányozza a hajót, ilyenkor a hajótest fara mozdul el először, és akkor az ment volna neki a Vikingnek.

  A tárgyaláson azt a felvételt is levetítették, amelyiket egy férfi készített. Ő a kormányállás közelében állt, amikor lentről egyre hangosabban hallatszódott a sikoltozás. A videózó férfi azt kérdezgeti Where is the boat?, vagyis Hol a csónak? Ezután a videón látszik, hogy valaki a hajóorrba szalad, hogy megnézze, hol van a hajó, majd nem sokkal később egy női hang ordítja – vélhetően a kapitánynak – , hogy Stop the boat - Állítsa meg a hajót.

  Az ügyészség szerint a kapitány öt percig „személyében rejlő okból nem a hajó vezetésére koncentrált", ezért nem észlelte a Hableány jelenlétét, nem csökkentette hajója sebességét, és nem kezdeményezte a rádiókapcsolat felvételét. A szállodahajó 10-11 km/órás sebességgel haladt, amikor 21 óra után 5 perccel a jobb első hajólemezével nekiütközött a 8-9 km/órával haladó Hableánynak, és maga elé forgatta azt. A majdnem 30 méteres városnéző hajó nagyjából 30 másodperc alatt teljesen elsüllyedt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek