Ezek a járványadatok világszerte, Franciaország és Hamburg szigorít

A világon 128 822 735 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 815 166, meggyógyultak 73 070 921-en a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint. a szakértők úgy vélik, a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol eddig 30 459 874 fertőzöttet és 552 038 halálos áldozatot regisztráltak. 

A fotó illusztrációForrás: fernando zhiminacaicale/Pixabay

A francia kormány az egész országra kiterjeszti a korlátozásokat

A francia kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében szombattól az ország egész területére kiterjeszti azokat a korlátozásokat, amelyek Párizsban és további tizennyolc megyében már második hete érvényben vannak - jelentette be szerda esti televíziós beszédében Emmanuel Macron államfő.

Az intézkedések legalább négy hétig lesznek érvényben.

A kormány által "harmadik utas" megoldásnak nevezett szigorítás lényege, hogy a fertőzés terjedését olyan intézkedésekkel kívánják megfékezni, amelyekkel nem kényszerítik otthon maradásra az embereket. A kormány az otthoni munkavégzést ajánlja, az éjszakai kijárási tilalom továbbra is este 7 óra és reggel 6 óra között lesz érvényben, a lakhelyet napközben viszont időkorlát nélkül el lehet hagyni, de csak 10 kilométeres körzetben, a kültéri gyülekezés hat főig engedélyezett, a megyék közötti közlekedés viszont tilos, kivételt csak a halaszthatatlan vagy a hivatalos ügyek jelentenek, ez utóbbi esetben azonban írásos igazolásra van szükség.

Emmanuel Macron francia elnök a további korlátozások bevezetését jelentette be tegnapForrás: Hans Lucas via AFP/Jacopo Landi / Hans Lucas/Jacopo Landi

Csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki, de a gyógyszertárakon és élelmiszert forgalmazó üzleteken kívül ebbe a kategóriába beletartoznak a zenei és a könyvesboltok, a fodrászatok, a virágboltok, a barkácsboltok, a cipészek és a benzinkutak is.
Az államfő azt is bejelentette, hogy az iskolák, az óvodák és a bölcsődék három hétre bezárnak, első héten távoktatás lesz, utána két hétig tavaszi szünet. Április 26-tól az óvodások és az általános iskolások visszatérnek az intézményekbe, a középiskolások április 26-tól még egy hétig távoktatásban, május 3-tól a tantermekben folytatják az oktatást.

Az elnök kiemelte, hogy a húsvéti hétvégén még szabadon lehet közlekedni, és mindenki megválaszthatja a helyet, ahol a következő egy hónapot kívánja tölteni. Az elnök azt is elmondta, hogy május közepétől szigorú szabályok betartása mellett megkezdődhet a kulturális intézmények, illetve a kávéházi és éttermi teraszok újranyitása.

Kijárási korlátozást vezetnek be Hamburgban

Éjszakai kijárási korlátozást vezetnek be Hamburgban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának erősödése miatt - jelentette be szerdán a tartományi rangú német nagyváros vezetése.
A csaknem kétmillió hamburgi este 21 órától reggel 5 óráig csak munkavégzés céljával vagy más nyomós okból hagyhatja el az otthonát. A szabályt pénteken vezetik be, egyelőre április 18-ig.

A 16 német tartomány között Hamburg az első, ahol kijárási korlátozást vezetnek be. Szigorításokra máshol is készülnek, a legnagyobb tartományok közé tartozó Bajorország és Baden-Württemberg miniszterelnöke, Markus Söder és Winfried Krestschmann pedig szerdán közös levélben fordult a többi 14 tartományi kormányfőhöz, kérve, hogy következetesen tartsák be az úgynevezett vészfékrendszerről a tartományi vezetők és a szövetségi kormány legutóbbi tanácskozásán kötött megállapodást.
A sajtóhoz eljutott levélben a többi között azt írták, hogy a hetek óta egyre emelkedő harmadik országos fertőzéshullám miatt a járványügyi helyzet "súlyos, és súlyosabb, mint sokan gondolják".

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten március 21-én lépte át a 100-as határértéket, és szerda reggel 132,3 volt, mérséklődve az egy nappal korábbi 135,20-hoz képest.
Az intézet szerdai összesítése szerint az utóbbi 24 óra alatt 17 051 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem tízszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 15 813-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 808 873 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. Az új halálesetekkel 76 342-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban, íraj az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek