Járványhelyzet: új vírusvariáns jelent meg, Szerbia bezár a hétvégre

A hétvégén ismét csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a benzinkutak tarthatnak nyitva Szerbiában, valamint betiltják a kulturális rendezvényeket is, hétfőtől pedig a középiskolások mellett az általános iskolák felső tagozatos tanulói átállnak az online oktatásra - erről döntött a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb pénteken.

Belgrád március 6-ánForrás: Anadolu Agency via AFP/Milos Miskov

A testület közölte, hétfő reggel mérlegelik, hogy milyen további intézkedésekre lesz szükség a járvány megfékezése érdekében. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 4668-cal 507 959-re, Koszovóban 730-cal 76 070-re, Észak-Macedóniában 868-cal 110 762-re, Montenegróban 581-gyel 82 610-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1170-nel 141 960-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 26-tal 4660-ra, Koszovóban hattal 1692-re, Észak-Macedóniában 15-tel 3278-ra, Montenegróban néggyel 1118-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 36-tal 5639-re nőtt.

Rómában megrohamozták a fodrászokat és kozmetikusokat a zárlat előtt

Foglalási roham érte a fodrászatokat és a szépségszalonokat Rómában péntek délutántól, miután a tartományi elnök, Nicola Zingaretti megerősítette, hogy a koronavírus-járvány alakulása miatt fővárost és térségét hétfőtől ismét zárlat alá helyezik az ország majdnem egészével együtt.

Az egészségügyi minisztérium péntek esti bejelentése szerint teljes zárlat alá kerül - a leginkább fertőzésveszélyes, "vörös" zónába - Lombardia, Piemont, Emilia Romagna, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche, Lazio és Puglia régió, a korábban már karantén alá helyezett Molise és Campania tartománnyal együtt. A zárlat érvényes Trento térségére is. Azokról a területekről van szó, ahol az utóbbi egy hétben a reprodukciós ráta meghaladta az 1,25 értéket, vagyis minden százezer lakos között 250 új beteget azonosítottak.

A vörös zónában egésznapos kijárási tilalom lép életbe, kizárólag munkavégzés vagy más súlyos indok miatt lehet elhagyni a lakhelyet, az ehhez szükséges engedély ismét a belügyminisztérium honlapjáról tölthető le, ahogyan már a korábbi zárlatok alatt is történt. Nem engedélyezett a rokonok vagy ismerősök közötti látogatás. A vendéglátás kizárólag házhoz szállításra dolgozhat, leáll a kereskedelem, kivételt az élelmiszerboltok és a szükségcikkeket áruló üzletek jelentenek. Minden sporttevékenységet felfüggesztenek, az egyéni szabadtéri sportolás kizárólag a lakhely közelében távolságtartással engedélyezett. A tanítás visszaáll távoktatásra. ahol lehet, a dolgozók távmunkavégzésre állnak át.

Olaszország többi része hétfőtől narancssárga színű térségnek számít, ahol a kijárási tilalom csak éjszaka érvényes, de a városok, települések területét nem lehet elhagyni. A közepesen járványveszélyes régiókban is zárva tart a vendéglátás, valamint a korábban megnyitott múzeumok is. A narancssárga Umbria és Abruzzo régió több városát vörös zónának kiáltották ki. Az összes régió határát lezárták.

Alacsonyan veszélyes, sárga övezetbe egyetlen tartomány sem tartozik. Egyedüli kivételt Szardínia képvisel, amely fehér színű zóna maradt, ahol már több mint két hete majdnem teljesen feloldották a korlátozásokat.

Pénteken nők és férfiak álltak sorban a fodrászatok előtt, amelyek szombatra is teljesen megteltek foglalásokkal. A római kereskedelmi szövetség adatai szerint néhány óra alatt harminc százalékkal megugrott a vendégek száma a kozmetikusoknál, körömszalonokban is. A szövetség hangsúlyozta, hogy az április 6-ig érvényes újabb zárlat a Rómában dolgozó, majdnem ötezer fodrászat számára csak a következő két hétben több mint harmincmillió euró bevételkiesést jelent. A pénteken még este hat óráig nyitva tartott bárok teraszai tele voltak utolsó közös "aperitivóra" összegyűlt fiatalokkal. Tömegek voltak az üzletekben is. A hétvégére lezárják a forgalmasabb utcákat, tereket, tengerparti sétányokat a zárás előtti tömörülések megakadályozására.

Nicola Zingaretti, a majdnem hatmilliós Lazio kormányzója elsőként jelentette be, hogy hétfőtől az ország középső tartománya is teljes zárlat alá kerül, vörös színű járványfokozatba lép át. Lazio az alacsonyan veszélyes sárga színről rögtön vörösre váltott át. Ugyanezt közölte Attilio Fontana, az északi Lombardia régió elnöke, hangsúlyozva, hogy még a bölcsődéket is lezárják. A péntek délelőtti kormányülésen a szigorításokat a március 6. és április 6. közötti időszakra rendelték el. Akárhogyan is alakuljon addig a helyzet, húsvétra, vagyis április 3. és 5. között országos zárlat lép életbe az addig nem érintett régiókban is.

Róma február közepénForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini

Görögország meghosszabbítja a korlátozásokat

Görögország március 22-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány elleni korlátozásokat Athénban és más olyan térségekben, ahol magas a fertőzöttek száma ezzel enyhítve az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomáson - közölte Níkosz Hardaliasz, állampolgárok védelméért felelős miniszterhelyettes pénteken.

A főváros térségében, ahol az ország 11 millió lakójának nagyjából fele él, az eredetileg tervezett március 16. helyett március 22-ig maradnak hatályban a korlátozások. Február óta zárva tartanak az iskolák és a nem létfontosságú termékeket árusító üzletek a fővárosban, illetve a járványügyi szempontból piros besorolást kapott övezetekben. A távoktatást még legalább március 29-ig fenntartják, a kiskereskedelmet akkor nyitják meg, ha járványügyi adatok alapján ez lehetségessé válik.

Vana Papaevangelu, az epidemológiai szakemberekből álló kormányzati tanácsadó testület tagja szerint a korlátozások dacára még mindig magasak a járványügyi mutatók. Pénteken 2405 új esetet jelentettek, ezzel a járvány kitörése óta az azonosított fertőzöttek száma 217 018-ra gyarapodott. Eddig mintegy hétezren hunytak el a kórban.

Variánsa alakulhatott ki a brazil vírusvariánsnak

Variánsa alakulhatott ki a brazil vírusvariánsnak "szülőhazájában" - jelentette be pénteken a brazil tudomány- és technológiaügyi minisztérium. A feltehetően új változatot Brazíliának már öt pontján észlelték. A közlés szerint olyan mutációt hordozhat magában, amely "bonyolíthatja a koronavírus-járvány elleni stratégiák tervezését."

Két hét járványmentesség után ismét regisztráltak Ausztráliában belföldi fertőzést

Két hét teljes járványmentesség után szombaton ismét regisztráltak Ausztráliában belföldi koronavírus-fertőzést. Annastacia Palaszczuk, Queensland állam kormányfője sajtótájékoztatón számolt be az esetről. A fertőzött egy orvos, aki a múlt héten két olyan beteget kezelt, akik nemrég tértek vissza Ausztráliába a brit vírusvariánstól fertőzötten.

A hatóság azonnal megkezdte a kontaktkutatást, nevezetesen, hogy hány beteget kezelt az orvos, és hány más emberrel találkozott.A fertőzés Queensland fővárosában, Brisbane-ben történt, és járványgóc kialakulásának megelőzése végett lezárták a város összekórházát a látogatók elől. A 23,5 millió lakosú Ausztrália jól védekezett és védekezik a járvány ellen, eddig összesen még 30 ezren sem lettek koronavírusosak, a ragály halottjainak száma pedig az ezret sem éri el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek