Koronavírus: Németország és Spanyolország is szigorít

Február 14-ig meghosszabbítják és meg is szigorítják a járványügyi korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák a koronavírus Nagy-Britanniában azonosított, a korábbiaknál fertőzőképesebb változatának szétterjedését - adja hírül az MTI.

Wuppertal ztcái kihaltak hajnalbanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Oliver Berg

Mint Angela Merkel kancellár elmondta, a novemberben bevezetett korlátozások eredményesek, az új fertőzöttek és az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma igen "bátorító" módon csökken. Azonban a vírus B.1.1.7 jelzésű mutációja a járvány újabb robbanásszerű erősödésével és az egészségügyi ellátórendszer terheinek jelentős növekedésével fenyeget, és már meg is jelent Németországban, meg kell akadályozni, hogy ez az új mutáció dominánssá váljon.

A kancellár kiemelte, hogy minél inkább visszaszorítják a vírust, annál kevésbé valószínű a B.1.1.7-es változat szétterjedése. Ezért változatlanul arra kell törekedni, hogy a jelenlegi 130 körüli szintről legalább 50-re, lehetőleg 50 alá csökkenjen az úgynevezett hétnapi incidencia - fertőzésgyakoriság -, vagyis a megelőző hét nap alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, mert a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi közegészségügyi hivatalok csak ebben az esetben tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

Ezért új intézkedésként kötelező a közösségi közlekedésben és az üzletekben az úgynevezett orvosi vagy műtéti maszk, vagy az FFP2 védelmi osztályú, illetve KN95/N95 jelzésű részecskeszűrő maszk viselése. A munkaadók kötelesek lesznek lehetővé tenni az otthoni munkavégzést minden munkakörben és valamennyi beosztásban, amelyeknél nem feltétlenül szükséges a munkahelyi jelenlét. A kancellár azt is elmondta, hogy mivel az eddigi tudományos ismeretek szerint a B.1.1.7-es vírusváltozat a gyermekek körében is nagy sebességgel terjed, ami súlyos veszélyt jelent, egyelőre az óvodák és az iskolák működését sem lehet helyreállítani.

Németországban november elejétől fokozatosan egyre több járványügyi korlátozást vezettek be, majd december 16-án a tavaly tavaszi első járványhullám óta a legszigorúbb intézkedésekkel a gazdasági és a társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot rendeltek el. Így már csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek tarthatnak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszere pedig ügyeleti üzemmódban működik. A zárlat az akkori tervek szerint január 10-ig tartott volna, de január elején meghosszabbították a hónap végéig. Ezt a határidőt tolták ki most újabb két héttel.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 11 369 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A pozitív tesztek száma így 2 052 028-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 989 halálesetet regisztráltak. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 47 622-re emelkedett Németországban.

Valenciában bezárják a vendéglátóhelyeket két hétre

Valencia szintén szigorít, mint Ximo Puig tartományi elnök elmondta, "sajnálatos módon az eddig alkalmazott intézkedések nem működtek, és nem folytathatjuk így. Mindannyiunknak felelősséggel részt kell vennie az intézkedések betartásában."

A csütörtökön életbe lépő rendelkezés szerint a vendéglátóhelyek elvitelre, házhozszállításra készíthetnek ételt, a hotelekben működő éttermek csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki.
A nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzleteknek délután hat órakor be kell zárniuk, csakúgy mint az edzőtermeknek, sportközpontoknak.

ValenciaForrás: ddzphoto/pixabay.com

Az intézkedést az indokolja, hogy a spanyol tartományok közül Valenciában a legnagyobb az egészségügyi intézmények leterheltsége. A kórházi kapacitások 38 százalékát fordítják a Covid-betegek ellátására, az intenzív osztályokon ez az arány 53 százalékos. Az országos átlag a kórházakban 19 százalék, az intenzív részlegeken 19,6 százalék.

A spanyol egészségügyi minisztérium keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint 15 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak országosan, a regisztrált napi esetszám meghaladta a 34 ezret.
A tartományok közül a legmagasabb a fertőzöttek aránya Extremadurában, Murciában és Kasztília-La Manchában. Mindhárom régióban százezer emberből több mint ezren fertőzöttek. Az országos átlag 714. Az elmúlt egy hétben 952-en hunytak el koronavírus-fertőzés következtében, a halálos áldozatok száma 54 173. A koronavírus elleni védőoltást több mint 966 ezren kapták meg, 9340 embert már mindkét dózissal beoltottak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek