Franciaországban szombattól korábban kezdődik a kijárási tilalom

  Franciaország egész területén szombattól délután 6 órakor fog kezdődni az éjszakai kijárási tilalom egalább két hétig, és a határellenőrzést is megerősíti a kormány a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata terjedésének megfékezésére - adja hírül az MTI.

  PárizsForrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand

  "A közfeladatokhoz kapcsolódó kivételeket leszámítva minden helynek, üzletnek és embereket fogadó szolgáltató helyeknek 18 órakor be kell zárnia" - mondta Jean Castex kormányfő a járványhelyzetről tartott heti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

  A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején érvényes volt, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Az ország többi részén mostanáig 8 órakor kezdődött a kijárási tilalom.

  "A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy ez az intézkedés egészségügyileg hatékony: abban a 15 megyében, ahol a kijárási tilalom január 2. óta 18 órakor kezdődik, az új esetek növekedése kétszer, sőt van ahol, háromszor kisebb, mint más megyékben" - hangsúlyozta a kormányfő.
  Jean Castex jelezte, hogy a "szomszédos országokhoz képest a helyzet Franciaországban ellenőrzés alatt áll, de törékeny, és a vírus továbbra is aktívan terjed". A napi esetszám egy magas platón, átlagosan 16 ezer körül van.

  A kormány a határok ellenőrzésének szigorításáról is döntött, hogy megfékezze a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változatait, a brit és dél-afrikai mutációt. Szeretnék elérni, hogy a jelenleg a fertőzések egy százalékát adó fertőzőbb variánsok ne váljanak a "domináns törzzsé". Ezért az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak egy negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be ezentúl Franciaországba, ahol egyhetes karanténba kell vonulniuk, majd annak a végén egy második PCR-teszten is át kell esniük.

  A miniszterelnök kiemelte, hogy a járványhelyzet egyelőre nem indokol újabb általános karantént, de lehet, hogy a helyzet változni fog, amennyiben jelentősen romlanak az adatok. Ebben az esetben a kormány várhatóan teljes lezárást fog elrendelni. Jean Castex ugyanakkor arra is kitért, hogy a kormány "mindenképpen nyitva tartja az iskolákat, mert ez alapvető cél". Az elsőéves egyetemisták január 25-től kis csoportokban újra személyesen is részt vehetnek a szemináriumokon.

  Hétfőtől kortól függetlenül minden veszélyeztetett ember jelentkezhet oltásra, ennek érdekében hétszáz új oltópont nyílik meg. Eddig csak a 75 éven felettiek és az 50 évesnél idősebb egészségügyi és szociális dolgozók jelentkezhettek oltásra, eddig mintegy 250 ezer ember kapta meg a vakcinát.

  A napi esetszám egy hete lassú ütemben emelkedik, az elmúlt napokban 18-20 ezer között mozgott, az elmúlt 24 órában 21 228 új estet jelentettek. A kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezer, közülük 2700-an vannak intenzív osztályon, ami azt jelenti, hogy az intenzív ágyak mintegy felét foglalják el a koronavírussal fertőzöttek. A halálos áldozatok száma az elmúlt héten napi 150 és 380 között mozgott, az elmúlt 24 órában 248-an haltak meg, a járvány kezdete óta 69 313-an vesztették életüket.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek