Mobilalkalmazással követheti nyomon az európai intézkedéseket

Vasárnaptól a Szerbiába belépni kívánó külföldi állampolgároknak 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a határon, a szerb állampolgárok viszont akár teszt nélkül is hazatérhetnek, ám akkor tíznapos karantén vár rájuk. Emellett hétköznapokon a továbbiakban is csak 17 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, míg a hétvégékre továbbra is zárva tartás érvényes.

Tömegközlekedés SzerbiábanForrás: AFP/Andrej Isakovic

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 4932-vel 271 364-re, Koszovóban 329-cel 46 909-re, Észak-Macedóniában 213-mal 73 851-re, Montenegróban 377-tel 41 803-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 344-gyel 101 461-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 49-cel 2380-ra, Koszovóban öttel 1203-ra, Észak-Macedóniában 26-tal 2147-re, Montenegróban hárommal 585-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 46-tal 3382-re nőtt.

Negatív teszttel rövidíthető keddtől az angliai karantén

Keddtől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik érkezésük után koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat és negatív leletről kapnak értesítést.

A brit kormány jelenleg érvényes rendelkezése alapján tíz napra elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Angliába. A rendelkezést átvette a skót és a walesi kormány is, így a karanténelőírás Nagy-Britannia egészére érvényes.

A karanténmentesített országok listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptember 12-én lekerült erről a listáról és azóta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is tíz napot - illetve ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük. A külföldről érkezőknek eredetileg 14 napra kellett karanténba vonulniuk, de hétfőtől az Egyesült Királyságot alkotó négy nemzet - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosainak közösen megfogalmazott ajánlása alapján ez tíz napra rövidült.

A brit kormány még novemberben hozott, egyelőre Angliára vonatkozó döntése szerint keddtől az elkülönítés időtartama még tovább rövidíthető, ha a beutazók koronavírus-tesztnek vetik alá magukat.
A szűrést az angliai érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni.

A közlekedési minisztérium ismertetése szerint a kormány azért döntött így, mert a tapasztalatok alapján ha valakiben jelen van az új típusú koronavírus, ötnapi lappangási idő után jóval megbízhatóbb eredménnyel jár a szűrővizsgálat, mintha a tesztet rögtön az érkezés után a repülőtereken, a kikötőkben vagy a vasútállomásokon elvégeznék.

Az angliai érkezés után azoknak is elkülönítésbe kell vonulniuk, akik vállalják a szűrővizsgálatot, de amint értesítést kapnak arról, hogy leletük negatív, elhagyhatják a karantént és onnantól az általánosan érvényes mindenkori járványmegelőző előírások vonatkoznak rájuk is. A kormány ajánlása szerint az utazóknak már indulásuk előtt érdemes lefoglalniuk a tesztidőpontot a brit kormány által jóváhagyott magánszektorbeli egészségügyi szolgáltató cégeknél, amelyeknek listája ezen a kormányzati portálon található.

A tesztelési szándékot azon az online űrlapon - Passenger Locator Form - kell jelezni, amelyet a külföldről érkezőknek utazásuk megkezdése előtt minden esetben ki kell tölteniük. Az utasok ezen az űrlapon jelentik be, hogy nagy-britanniai érkezésük után hol töltik az elkülönítés idejét és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot. Azoknak, akik angliai érkezésük után döntenek úgy, hogy alávetik magukat szűrővizsgálatnak, új azonosító űrlapot kell kitölteniük. A szűrővizsgálat költségét a kiválasztott magánszolgáltató szabja meg, és ezt az utasnak kell fizetnie. A karantén lerövidítését célzó koronavírus-szűrésre nem vehető igénybe az ingyenes brit állami egészségügyi szolgálat (NHS).

Oxfordi utcákForrás: AFP/Tolga Akmen

Londonban a legmagasabb készenléti szint lép életbe szerdán

Eközben a háromfokozatú angliai készenléti rendszer legmagasabb szintje lép életbe szerdától Londonban és néhány környező megyében, miután az utóbbi időszakban jelentősen megugrott az új fertőződések száma ezekben a térségekben. Szakértői vélemények szerint ezt egy újonnan azonosított koronavírus-változat is okozhatja, bár a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a variáns nem veszélyesebb a koronavírus eddig ismert típusainál.

Az intézkedés alapján, amelyről Matt Hancock egészségügyi miniszter hétfőn tájékoztatta a londoni választókerületek alsóházi képviselőit, az érintett térségekben be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést.

Emellett a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat egymás társaságában. A stadionokban rendezett sporteseményeket csak közönség nélkül lehet megtartani. A kormány emellett azt kéri a legmagasabb készültségi szint hatálya alá sorolt területek lakóitól, hogy lehetőleg ne hagyják el azokat a térségeket, amelyekre az intézkedés vonatkozik, és ezekbe a térségekbe a máshol élők ne utazzanak be. A boltok, a fodrászatok, az edzőtermek ugyanakkor nyitva maradhatnak, és a csütörtökön kezdődő téli szünetig az iskolákat sem zárják be.

A szerdán nulla órától életbe lépő szigorított korlátozás Londonra és a vele északról határos Hertfordshire, illetve a főváros keleti határában fekvő Essex megyék egyes térségeire terjed ki. A szigorításoktól érintett országrészekben hozzávetőleg 9 millióan élnek.

Matt Hancock, aki hétfő délután részletesen is tájékoztatta az alsóházat az intézkedésről, elmondta: brit szakértők az elmúlt néhány napban a koronavírus új változatát azonosították, és az elsődleges vizsgálatok alapján nem kizárható, hogy a járvány délkelet-angliai terjedésének gyorsulását ez a variáns okozza. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy hasonló koronavírus-variánsokat az elmúlt hónapokban más országokban is kimutattak.

A brit kormány mindazonáltal értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) a Nagy-Britannián belül elsősorban Dél-Angliában észlelt új variáns azonosításáról, és az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői folyamatosan vizsgálják ezt a koronavírus-változatot a brit védelmi minisztérium Porton Down városában - Anglia délnyugati térségében - működő vegyi és biológiai kutatóintézetében.

Matt Hancock hétfői alsóházi tájékoztatójában kiemelte: a vizsgálatok alapján semmi nem utal arra, hogy ez a koronavírus-változat az eddig ismert variásnál nagyobb valószínűséggel okozna súlyos megbetegedést, és a legutóbbi egybehangzó klinikai szakértői vélemények szerint nagyon valószínűtlen, hogy ez a típus ne reagálna a koronavírus elleni oltóanyagokra. Az egészségügyi miniszter elmondta: a délkelet-angliai országrészekben azért volt szükség a járványkészültség soron kívüli szigorítására, mert ezekben a térségekben exponenciális ütemben emelkedik - egyes régiókban hétnaponta megkétszereződik - a naponta kimutatott új fertőződések száma.

LondonForrás: AFP/Justin Tallis

Újra megszigorítják az óvintézkedéseket Csehországban

A cseh kormány hétfőn úgy döntött, hogy a romló járványhelyzet következtében kétheti lazítás után újra megszigorítják az óvintézkedéseket az országban, és a harmadik kockázati sávból pénteken visszatérnek a szigorúbb óvintézkedéseket tartalmazó negyedik sávba.

Az üzletek és a szolgáltatások továbbra is nyitva maradnak, de szabályozni fogják a vásárlók számát. A vendéglőket, uszodákat, közfürdőket, fitnesz- és welnessközpontokat bezárják, s visszatér az éjjeli kijárási tilalom is. Az általános és középiskolások karácsonyi szünete a szokásosnál korábban kezdődik. Engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad a maszkok viselete a belső és külső tereken is.

A cseh egészségügyi minisztérium már korábban egy százpontos kockázati listát dolgozott ki, amelyben minden 20 pont egy-egy biztonsági sávnak, óvintézkedési csomagnak felel meg. A járványhelyzet korábbi javulásának következtében december 3-án a negyedik sávból átléptek az enyhébb korlátozásokat tartalmazó harmadik sávba.

Csehországban december 23-ig szükségállapot van érvényben. Várható, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet ennek meghosszabbítására.

Hollandiában kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések lépnek érvénybe

Bezárnak az iskolák, az üzletek, a múzeumok, a könyvesboltok, a sportcentrumok Hollandiában, a keddtől érvényes, kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések legalább öt hétig maradnak érvényben. Bezárnak a mozik, a színházak, az uszodák és hajvágószalonok is, illetve a nem alapvető árukat kínáló üzletek. Nyitásra leghamarabb január 19-én lehet számítani. Az iskolák és az óvodák szintén bezárják kapuikat, a tanítás és a kisebbek foglalkozásai leghamarabb január 18-án kezdődhetnek meg. Kerülni kell a csoportosulást, a közeli családtagokon kívül mindenki legfeljebb két emberrel találkozhat, karácsony este hárommal.

Nyitva csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és bankok maradhatnak. A miniszterelnök kiemelte, a kormány azt kéri a lakosságtól, lehetőleg mindenki maradjon otthon, senki se tegyen szükségtelen kirándulást, és ne utazzon külföldre sem.

A bárok és éttermek október közepe óta tartanak zárva Hollandiában. A részleges lezárás kezdetben lassította a magas fertőzési arányt, az utóbbi napokban azonban ismét egyre több új fertőzöttet azonosítottak az országban.

A holland közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a napi új esetek átlagos száma az elmúlt két hétben jelentősen megemelkedett. Amíg korábban száz lakosra naponta átlagosan 29,22 új fertőzött jutott, addig hétfőn ez a mutató 47,47-re emelkedett. Az új fertőzöttek napi száma két hét alatt 34-ről 43-ra szökött. A járvány következtében hétfőn újabb 1229 ember szorult kórházi ellátásra. A betegek közül jelenleg 179 esetben kell intenzív ellátást biztosítani.

A járvány következtében hétfőn 338-an hunytak el, ez a mutató valamelyest csökkent. Hollandiában a járvány megjelenése óra 10 168 ember vesztette életét a vírus szövődményeiben. A járvány kezdete óta 632 031 megerősített fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban.

AmszterdamForrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand/Hans Luca

Az Európai Bizottság az uniós járványügyi intézkedéseket összefoglaló mobilalkalmazást indított

Az Európai Bizottság Re-open EU néven ingyenesen letölthető mobilalkalmazást indított a koronavírus-járvány kapcsán Európa-szerte meghozott egészségügyi, biztonsági és utazási intézkedésekről.

A mobilalkalmazás a hasonló nevű, nyár elején létrehozott webhely telefonos, könnyen hozzáférhető változata, amely valós idejű, naprakész és átfogó tájékoztatást közöl a 27 uniós tagállamban, valamit Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban kialakult egészségügyi helyzetről és az egyes országokban bevezetett biztonsági és utazási intézkedésekről.

A felhasználók a nemzeti karanténintézkedésekkel, tesztelési követelményekkel, illetve kontaktkövető és figyelmeztető mobilalkalmazásokkal kapcsolatos legfrissebb információkat is megtalálhatják a portálon. Az alkalmazás heti frissítéssel térképet közöl, amely színkóddal segít eligazodni az unió minden egyes régiójának járványügyi helyzetét illetően. A mind a 24 hivatalos uniós nyelven közzétett tájékoztatás az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központból (ECDC) és a tagállamoktól beérkező, ellenőrzött adatokon alapul.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek