Horvátország szigorít a beutazási feltételein, Olaszországban ismét nőtt a halálos áldozatok száma

A horvát kormány hétfői ülésén szigorított a határátlépési feltételeken, éjféltől csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba. Ez nem vonatkozik a zöld besorolású uniós tagállamokból érkez állampolgárokra, aki továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt, jelenleg azonban ebbe a kategóriába csak Finnország tartozik - derül ki az MTI híradásából.

Horvátország szigorítottForrás: Stipe Majic/Anadolu Agency via AFP

Szintén felmentést kapnak az átutazók, az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a fuvarozók, a diplomaták és a határmenti ingázók, abban az esetben, ha 12 óránál nem hosszabb időre hagyják el Horvátországot, vagy tartózkodnak az országban. A nem uniós állampolgárok - néhány kivétellel - jelenleg nem utazhatnak be Horvátországba.

Vili Beros egészségügyi miniszter ismertette azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint 500 kunára (24 000 forint) büntetnék azokat, akik nem viselnek maszkot, valamint 10 ezer kunára (500 ezer forint) mindazokat, akik tíz főnél nagyobb magánösszejöveteleket szerveznek. A rendeletet még a parlamentnek is el kell fogadnia. Horvátországban eddig csak azokat a jogi személyeket büntették, akik nem tartották be a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.

Zágráb újabb szigorításokat léptetett életbe szombattól karácsonyig. Bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét. A vállalkozók nem elégedettek a kormány döntésével. Hétfőn több tucatnyian mécseseket helyeztek el a pénzügyminisztérium épülete előtt.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 1830 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 128 442-öt. Az elmúlt napon rekordszámú, 74 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1786-ra emelkedett. Kórházban 2358 beteget ápolnak, közülük 255-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szombaton 425-tel 75 814-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 51 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1435-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1298-an vannak kórházban, közülük 202-öt ápolnak intenzív osztályon. Bár mindkét országban csökkent a napi új fertőzöttek száma, kevesebb tesztet is végeztek a hétvégén, mint a munkanapokon.

Ismét nőtt a halálos áldozatok száma Olaszországban

Ismét nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Olaszországban hétfőn, miközben a fertőzöttek száma enyhén csökkent. Az olasz egészségügyi minisztérium szerint az utóbbi 24 órában 672-en hunytak el a fertőzés következtében. Egy nappal korábban 541 halálesetet regisztráltak. A fertőzöttek napi száma ugyanakkor valamelyest csökkent a vasárnap azonosított 20 648 esethez képest, ugyanis hétfőn 16 377 új fertőzöttet jelentettek. Az utóbbi egy napban 130 524 koronavírus-tesztet hajtottak végre, ezek 12,5 százaléka pozitív eredményt mutatott.

A karanténban lévő olaszok száma 24 óra alatt 759 139-ről 751 540-re apadt. Viszont a kórházakban koronavírussal kezelt páciensek száma ugyanezen időszakban 32 879-ről 33 187-re emelkedett. Az intenzívosztályokon ápolt betegek száma jelenleg 3744. Olaszországban a járvány február 20-i kitörése óta több mint 1,6 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 55 576-an hunytak el a kórban.

Az olasz vezetés egyes régiókban valamelyest enyhített a járványügyi intézkedéseken, miután ezek a korlátozások sikerrel jártak. Lombardia, Piemont és Calabria tartományban enyhítettek a november elején bevezetett szigorú korlátozásokon: kiemelten veszélyes, vörös zónából közepesen veszélyes, narancssárga színű besorolásba léptek át.

Az eddig bezárt üzletek megnyitottak, a vendéglátást továbbra is zárva tartják. A kormány kedden, azaz ma készül ismertetni járványügyi stratégiáját a karácsonyi ünnepekre. Ez a többi között országos síelési tilalmat is magában foglalna.

Milánó utcáinForrás: NurPhoto via AFP/Mairo Cinquetti

Spanyolországban tovább javultak a járványügyi mutatók

Spanyolországban tovább javultak a koronavírus-járvány mutatói a hétvégén; hétfőre 275-re csökkent a százezer lakosra vetített átlagos esetszám, amely pénteken még 307, a hónap elején pedig 525 volt. A tartományok közül Kasztília és Leónban a legmagasabb a fertőzöttek aránya, százezer emberből 431-en igazoltan koronavírusosak. Továbbra is a Kanári-szigeteken a legkedvezőbb a járványhelyzet százezerből 77 esettel.

A spanyol egészségügyi minisztérium jelentése szerint péntek óta mintegy 20 ezer fertőzöttet regisztráltak, kétezer esetben az elmúlt 24 órában diagnosztizálták a fertőzést. Az első, még január végén igazolt fertőzés óta, több mint 1,6 millió embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. A dél-európai országban november 26-áig mintegy 23 millió tesztet végeztek el, amelyből 16,4 millió PCR, 1,7 millió antigén, 2,6 millió szerológiai vizsgálat volt egyebek mellett. A koronavírus már több mint 45 ezer ember halálához járult hozzá, 943-an az elmúlt egy hétben hunytak el. A legtöbb, 170 haláleset a dél-spanyolországi Andalúziában történt az utóbbi hét napban.

Silvia Calzón egészségügyi államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a javuló eredmények ellenére enyhíteni továbbra sem lehet a védekezésen, mert a kórházak még mindig letereltek.
Egészségügyi ellátásra jelenleg több mint 14 ezer Covid-betegnek van szüksége, ami a kapacitások 12 százalékát jelenti. Intenzív osztályon több mint 2600 pácienst ápolnak, ez a rendelkezésre álló ágyszám 27 százaléka.

Madridban kedden avatják fel a tartomány új járványügyi kórházát, amelynek munkálatai a nyár elején kezdődtek meg. Az elképzelések szerint összesen több mint ezer fekvőbeteg elhelyezésére lesz alkalmas az új létesítmény mire minden egysége elkészül. Négy tömbjéből egyelőre egyben terveznek betegeket fogadni.

Spanyolországban a járvány miatt október 25-én szükségállapot lépett életbe, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.

November 23-a óta a hatóságok egy negatív PCR-tesztet kérnek a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országokból érkezőktől. Kockázatosnak azokat az országokat tekintik, amelyek vörös jelzéssel szerepelnek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi térképén, Európán kívül pedig azokat, ahol százezer emberből több mint 150-en fertőzöttek.

MadridForrás: Anadolu Agency via AFP/Burak Akbulut

Angliában hamarosan megszűnik az országos zárlat

A legfrissebb adatok tanúsága szerint Nagy-Britanniában sikerült ismét ellenőrzés alá vonni a koronavírus-járványt, a korlátozások szigorát azonban egyelőre nem szabad jelentős mértékben enyhíteni - mondta hétfőn a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock a Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján kijelentette: tudja, hogy a lakosságnak milyen komoly nehézségeket okoznak a jelenlegi korlátozások, a jó hír azonban az, hogy ezek az intézkedések hatékonynak bizonyultak.

Hancock idézte az Imperial College London egyetem által november 13-24. között több mint százezer ember tesztelésével elvégzett felmérés hétfőn bemutatott eredményét, amely szerint a vizsgált időszakban 30 százalékkal csökkent az új koronavírus-fertőzések száma Angliában az előző, október végén végzett hasonló vizsgálat adatfelvételi időszakához képest. Az Imperial College számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában jelenleg 0,88. Ez azt jelenti, hogy száz fertőzött átlagosan 88 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedése e mutató szerint is lassul.

Az egyetemi szakértők által kiszámított R mutató lényegesen jobb, mint a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) jelenleg érvényes becslése, amely szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában 0,9 és 1 között van.
A SAGE is hangsúlyozta mindazonáltal, hogy az új koronavírus-fertőzések száma a becslési sáv felső, 1-es szélsőértéke esetén sem emelkedik napi összevetésben, a 0,9-es alsó becslési érték esetén viszont 2 százalékkal csökken minden egyes nap.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató, vagyis akkoriban tíz fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust. Ez annak idején exponenciális ütemben gyorsuló terjedési sebességet jelzett.
Hétfő esti sajtóértekezletén Matt Hancock elmondta: az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 14 778 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki az Egyesült Királyságban.

Az egészségügyi miniszter kiemelte, hogy a november 16-án zárult hét napban még 25 331 volt a tesztekkel újonnan azonosított koronavírus-fertőzések számának napi átlaga. Kijelentette: mindez azt jelenti, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járványt sikerült újból ellenőrzés alá vonni. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a járvány megfékezését célzó intézkedések szigorán még mindig csak egy kicsit lehet enyhíteni, hiszen napi átlagban továbbra is 400 felett jár a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma.

A brit kormány által november 5-én elrendelt, Anglia egészére kiterjedő zárlat az eredeti terveknek megfelelően szerda éjféltől megszűnik. A helyébe lépő háromfokozatú járványkészültségi rendszer legmagasabb, hármas szintű készültségi fokozata azonban csaknem ugyanolyan szigorúságú intézkedéseket jelent majd a hatálya alá sorolt országrészekben, mint a jelenlegi egységes korlátozás.
A kormány által kidolgozott új, sávos készenléti rendszerről kedden szavaz a londoni alsóház.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek