Tovább szigorodnak a Szlovákiába történő beutazás feltételei

December 7-től már az országhatár környékén élő ingázóknak, a diákoknak és a külföldön dolgozóknak is negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, ha Szlovákiában akarnak belépni - jelentette be Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter.

A Mária Valéria-híd Szlovákia és Magyarország közöttForrás: Husond/commons.wikimedia.org

A szlovák hatóságok az országba történő belépést már huzamosabb ideje különböző feltételekhez - főként negatív koronavírusteszt felmutatásához, illetve házi karantén letöltéséhez - kötik. A meglehetősen bonyolult - részleteiben a szlovák külügyminisztérium oldalán elérhető - feltételrendszer időről időre változik, de néhány kivételtől eltekintve mindenkitől, aki olyan országból érkezik, amely nincs rajta az úgynevezett "kevésbé kockázatos országok listáján", negatív teszteredményt vár el.

A listán jelenleg 11 ország szerepel, köztük 4 európai: Finnország, Írország, Izland és Norvégia.
A beutazási feltételrendszer néhány további kivétellel is számol olyan személyek esetében, akiknek nem kell negatív tesztet felmutatniuk. A kivételt élvezők listájáról - az egészségügyi miniszter pénteki bejelentése szerint - december 7-től lekerülnek az országhatár környékén élő ingázók, a diákok és a külföldön dolgozók is. Tőlük a határon való átlépéshez negatív eredményt mutató antigén tesztet fognak kérni, amely nem lehet régebbi 2 hétnél.

Marek Krajcí a szigorítást azzal indokolta, hogy bár a szomszédos országokban javulás tapasztalható, a helyzet továbbra is komoly. A miniszter a szlovákiai helyzettel kapcsolatban pénteken azt mondta: arra számítanak, hogy a vírussal fertőzöttek száma tovább fog nőni, bár a kórházban kezelt betegek száma enyhén csökkent.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pénteken közzétett adatai szerint Szlovákiában csütörtökön közel 11 ezer tesztet végeztek, s ezek alapján 1849 új fertőzöttet regisztráltak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén indult újra emelkedésnek, az utóbbi tíz napban hullámzik, de átlagban másfél ezres napi új fertőzést mutat.

Tavaszi megjelenése óta eddig összesen 103 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 1 millió 56 ezer PCR típusú vírustesztet végeztek el. Jelenleg 1480 fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 771 halálesetet tulajdonítanak a betegségnek, ez a szám csütörtökön 22-vel emelkedett - derül ki az MTI híréből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek