Angliában majdnem teljes zárlat, az osztrákoknál és görögöknél éjszakai kijárási tilalom jön

Csütörtöktől csaknem teljes zárlat lép életbe Angliában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Streeten tartott szombat esti sajtótájékoztatóján közölte: november 5-től december 2-ig az Angliában élők csak bizonyos meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Ilyen az orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Mindez azt is jelenti, hogy a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek négy hétre szintén bezárnak, de házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. Az iskolák és az egyetemek a zárlat idején is nyitva maradnak – olvasható az MTI hírei között.

Anglia, Oxford Street - hét héttel karácsony előtt az idei év második lezárásáról döntöttek a szigetországbanForrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A svájci Genf kanton vasárnap bejelentette, hogy szükséghelyzetet rendel el, mert rövidesen megtelnek a régió kórházainak intenzív osztályai a Covid-19-ben szenvedőkkel. Ezért hétfő délutántól minden étteremnek, bárnak és az élelmiszerüzletek kivételével minden boltnak be kell zárnia, csakúgy mint a moziknak, színházaknak, edzőtermeknek és a szolgáltatóknak, így a fodrászoknak is. Jura és Neuchatel kantonokban is szigorítják a korlátozásokat hétfőtől, ott a nyilvános és magánrendezvények résztvevőinek számát ötre korlátozzák, bezárnak az éttermek, a kulturális és sportlétesítmények. A svájci kormány szerdán jelentett be országos intézkedéseket, köztük az éttermek korai zárását is. Az iskolák és az óvodák nyitva maradnak.

Ausztriában keddtől a profi sportok kivételével betiltanak minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák, a konditermek és a hotelek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak. Éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe, este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben - például munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt - hagyhatják el lakhelyüket az osztrákok, jelentette be Sebastian Kurz kancellár. Személyes találkozókra legfeljebb két háztartás tagjai között kerülhet sor. 

Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttérnek a digitális oktatásra. Az üzletek korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, és a személyes szolgáltatást nyújtók - fodrászok, kozmetikusok - is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat. A síterepeket leginkább érintő szabályozás, hogy megtiltják az összes típusú sílift üzemeltetését a nagyközönség (hobbisíelők) számára. Versenyzőkre ez a tilalom nem vonatkozik – teszi hozzá a Síelők.hu.

Koszovóbana 65 évnél idősebbek ezentúl kizárólag 6 és 10, valamint 16 és 19 óra között léphetnek az utcára, a felsőoktatásban kizárólag online formában folyhat az oktatás, ötnél többen nem gyülekezhetnek a köztereken, a művelődési intézmények csak 30 százalékos kapacitással működhetnek, a vendéglátóhelyeknek pedig 21 és 5 óra között zárva kell tartaniuk - döntött a pristinai kormány vasárnap este az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott legújabb korlátozásokról a helyi sajtó hétfői ismertetése szerint.

Fehér torony, SzalonikiForrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Görögország szombaton általános éjszakai kijárási tilalmat jelentett be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. A kijárási tilalom kedden lép életbe, és éjféltől hajnali 5-ig tart. Keddtől országszerte kötelezővé válik a maszk viselése. Az erősen fertőzött területeken vaz éttermeknek és a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, valamint nem tarthatják meg a kulturális és sporteseményeket. Az egyetemek digitális tanrendre térnek át, és a kormány igyekszik lehetővé tenni, hogy dolgozóinak 50 százaléka otthonról végezhesse munkáját. A korlátozások legalább egy hónapig maradnak érvényben.

Ukrajnában sem lassul a koronavírus-járvány terjedése, vasárnapra csaknem nyolcezer új fertőzöttet azonosítottak, az egy nap alatt elhunytak száma is megint meghaladta a százat, közben Ungváron telítődtek a kórházak a kárpátaljai kormányzó szerint. Ungvárt - továbbá a megyében az ungvári járást és Beregszászt - a kormány pénteki döntésével a legsúlyosabb, vörös zónába sorolta. A kormányzó reményét fejezte ki, hogy ennek megfelelően a város vezetése hétfőn meghozza a megfelelő döntéseket a szükséges korlátozásokról. A vörös besorolású helyeken elvben be kell zárni az iskolákat, a közösségi közlekedést le kell állítani, vagy csak a stratégiailag fontos intézmények alkalmazottai vehetik igénybe, nem tarthatók tömegrendezvények és a piacokat is bezárhatják. Ukrajna pénteken hazánkat ismét vörös zónába sorolta.

Mindeközben Magyarországon 3581 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 82 780 főre nőtt itthon a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 70 koronavírus-fertőzött halt meg, velük már 1889-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az aktív fertőzöttek száma 60 415 fő. Mától tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, erről itt írtunk részletesen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek