Készül a tízperces, otthoni koronavírus-gyorsteszt

A Kaliforniai Műszaki Egyetem új, otthoni használatra tervezett koronavírus-gyorstesztet fejleszt SARS-CoV-2 RapidPlex néven, mely egy csepp vérből vagy nyálból mindössze 10 perc alatt megállapíthatja, hogy fertőzött-e valaki - adja hírül a fastcompany.com.

A kép illusztrációForrás: danielmarin/pixabay.com

Az eszköz érzékelője grafénből készül, melynek felszín apró pórusok találhatók, ezek csapdába ejtik a vírust, valamint a hozzá társuló antigéneket és antitesteket is. Ezután különböző biokémiai reakciókat kell elindítani azzal, hogy a teszthez járó, speciális folyadékot rácseppentjük. A vírus biomarkerei ezzel a grafénhez kötődnek, és elektronikusan felismerhetővé válnak. Az érzékelő nemcsak az aktuális fertőzést, hanem a korábbi fertőzés során szerzett immunitást is képes kimutatni.

Az eszközt eddig 19, aktív fertőzésben szenvedő betegen tesztelték, de hátra vannak még a klinikai tesztek, majd a technológiát az amerikai kormánynak is jóvá kell hagynia, mielőtt megkezdődhet a tömeges gyártás. Az érzékelők előállítási költsége körülbelül öt cent, ami nagyjából 15 forintnak felel meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek