Spanyolországban eközben egy másik járvány is felütötte a fejét

Sevilla tartományban terjed a nyugat-nílusi láz, jelenleg összesen 49 fertőzöttet tartanak számon, akik közül 14-en vannak kórházban, ebből 4-en intenzív osztályon. A vírus három halálos áldozatot követelt, egy 70 és egy 77 éves férfi, valamint egy 85 éves nő hunyt el a betegségben - adja hírül a theolivepress.es.

SevillaForrás: Carlos Delgado/commons.wikimedia.org

Ez az eddig legnagyobb nyugat-nílusi járvány Andalúziában, a fertőzés először két, a Guadalquivir folyó partján álló települést, Coria del Río és La Puebla del Río területét érintette, és a szúnyogok elszaporodásának tudható be. A betegséget Spanyolorszárgban elsősorban az igen elterjedt dalos szúnyog terjeszeti.

Dalos szúnyog (Culex pipiens)Forrás: Donald Hobern/commons.wikimedia.org

Augusztus 10-én gibraloni és fronterai lovakban is kimutatták a kórokozót, ők ugyanakkor nem adják tovább a betegséget, és tüneteket is mindössze a fertőzött állatok 10%-a mutat. Emberek esetében ez a szám 20%, a leggyakoribb tünetek a láz, fejfájás, fáradtság,izomfájdalom és hányinger, ritkán bőrkiütések is megjelenhetnek, vagy megnagyobbodnak a nyirokcsomók. Súlyosabb esetekben agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek