Két újabb európai országban jelent meg a koronavírus

Prágába és Luxemburgba is bejutott a Vuhanból indult új koronavírus - derül ki az MTI híradásából. Míg Luxemburga egy Olaszországból érkező, 40 éves férfi hurcolta be a kórokozót, aki a belgiumi Charleroi repülőterére érkezett Olaszországból, és onnan utazott Luxemburgba, Csehországban három beteget is találtak.

Maszkot viselő utas a Prágai Vaclav Havel reptérenForrás: Hans Lucas/Martin Bertrand/AFP

Két fertőzöttet Prágában, egyet pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek. A betegek közül kettő cseh, egy pedig amerikai állampolgár. Az esetek szintén Észak-Olaszországgal függnek össze.

A prágai Na Bulovce kórházban kezelt férfi egy konferencián vett részt Udine városban, míg a szintén ebben a kórházban kezelt másik beteg, egy amerikai fiatal nő Milánóban jár egyetemre és ecuadori kolléganőjével kirándulásra érkezett Prágába. Az eucadori diáklányt is megvizsgálták, de negatív lett az eredménye.

Az Ústí nad Labemben kezelt férfi családjával együtt észak-olaszországi üdülésről tért vissza néhány napja. Az orvosi vizsgálatok csak a férfinál jártak pozitív eredménnyel, míg feleségénél és két gyermeküknél nem mutatták ki az új koronavírust. Mindezek ellenére ők hárman is házi karanténban maradtak.

Mindhárom beteg állandó orvosi felügyelet alatt van, nincsenek életveszélyben, és várhatóan mintegy két hetet töltenek a kórházban. A mostani hét végén egyébként 13 személyt vizsgáltak meg cseh orvosok, és három személynél volt pozitív az eredmény. Országszerte több mint 300 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak már meg az orvosok, de eddig a vizsgálatok negatív eredményt hoztak.

Ami a többi európai országot illeti: Németországban vasárnap 66-ról 117-re emelkedett a fertőzöttek száma, Finnországban pedig már kettővel több, öt fertőzöttről tudnak. A szomszédos Svédországban 14, Dániában 3 beteg van. Norvégiában 17 megbetegedésről tudnak, itt a fertőzés egy szemklinikán kezdett terjedni, amelynek egyik orvosa Olaszországban üdült. A hatóságok elkezdték felkutatni azokat, akikkel kapcsolatba kerülhetett, miután hazaért.

Olaszországban egy nap alatt 40 százalékkal ugrott meg a megbetegedések száma, és már csaknem 1600 fertőzöttje van a COVID-19-nek, 34 ember pedig belehalt a betegségbe. Európán kívül a Dominikai Köztársaságban, a Karib-térségben is megjelent a vírus; szintén Olaszországból érkező turista szervezetében mutatták ki a kórokozót. A 62 éves férfit elkülönítették, állapota stabil.
Iránban az egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint 978-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és 54 ember halt meg a betegség következtében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek