Gleccseren rekedt egy izlandi turistacsoport

Egy izlandi túravezető cég kedden egy 39 főből álló csoportot vitt a Langjökull-gleccserre szántúrára az izlandi Meteorológiai Hivatal figyelmeztetése ellenére, mely a közelgő hóvihar miatt nem javasolta az ideutazást - számol be a hírről az Iceland Monitor.

A Langjökull-gleccserForrás: Parodero/wikipedia.org

A túrázókat végül önkéntes mentőcsapatoknak kellett biztonságba helyezniük zord időjárási körülmények között egy este 8-tól este másnap reggel 8-ig tartó akció keretében.

Haukur Herbertsson, a cég igazgatója azt mondta az újságíróknak, hogy emberi mulasztás miatt rekedtek a turisták a hegyekben. Mint mondta, aznap a társaság összes túráját törölték azt az egyet leszámítva, melynek már délután háromkor be kellett volna fejeződnie, ám egy jégbarlangban tett látogatás és a rossz látási viszonyok miatt elhúzódott a látogatás. A dél-izlandi rendõrség kedden este nyomozást indított az ügyben.

Mint Þórdís Kolbrún, izlandi turisztikai miniszter elmondta, törvény írja elő, hogy az idegenforgalmi vállalkozások biztonsági tervet és kockázatfelmérést készítsenek, és hozzátette, hogy a követelmények nagyon világosak, a törvény pedig egyértelműek, így nem szigorúbb szabályozásra van szükség, hanem arra, hogy a cégek betartsák azokat és komolyan vegyék a felelősségüket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek