Gyönyörűen irizáló felhőket kaptak lencsevégre Izlandon

  Látványos, irizáló felhőket kapott lencsevégre az izlandi Vík í Mýrdal felett Jónas Erlendsson, az Mbl.is újságírója. Mint elmondta, ezek voltak a legszínesebb felhők, amelyeket valaha látott. Ugyanaznap, pénteken reggel hasonló fotó készült Hornafjörðurban is. Úgy tűnik, a természet elvővette leggazdagabb palettáját.

  Forrás: Jónas Erlendsson/mbl.is

  Az irizáló felhők a sztratoszférában alakulnak ki, körülbleül 15-30 km-es magasságban, leggyakrabban a tél közepén, alkonyatkor vagy hajnalban lehet látni őket. Akkor jönnek létre, amikor a sztratoszférában szokatlanul hideg uralkodik, és a fény megtörik a vízcseppek vagy jégkristályokon.

  Annál színesebb lesz a felhő, minél több a vízcsepp, és minél egyformább ezek mérete, ezért az újonnan kialakult altostratus vagy altocumulus típusú felhők biztosítják a legjobb körülményeket az irizáláshoz, ami elvileg a világ bármely részén létrejöhet a hegyek felett.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!