Légikatasztrófák miatt felfüggesztik a Boeing 737 Max típusú repülőgépek gyártását

Januártól felfüggesztik a 737 MAX típusú repülőgépek gyártását – jelentette be hétfőn kiadott közleményében a Boeing amerikai repülőgépgyártó óriásvállalat. A vállalat átmeneti időre felfüggeszti a 737 MAX típusú gépek előállítását, miután öt hónap leforgása alatt két ilyen gép is lezuhant – írja az MTI.

A Boeing 737 MAX típusú gépeket az északnyugati Washington államban gyártják, januártól kénytelenek leállni a munkávalForrás: Steve Lynes/Wikipeida

Idén februárban az etióp légitársaság 737 MAX gépe a felszállás után lezuhant, és a fedélzeten lévő utasok és személyzet – összesen 346 ember – életét vesztette. Öt hónappal korábban, 2018 októberében az indonéz Lion Air 737 MAX típusú gépe zuhant le, az a katasztrófa 189 halálos áldozattal járt.

A 737 MAX típusú gépeket az etiópiai katasztrófa után világszerte kivonták a forgalomból. Az azóta folyó vizsgálatok során kiderült, hogy részben a repülőgépbe beépített szoftver hibája, részben a karbantartás hiányosságainak sora, részben pedig a pilóták nem megfelelő kiképzése vezetett a katasztrófákhoz. Ráadásul mindezen hiányosságokkal és hibákkal a Boeing vezetői is tisztában voltak.

A szövetségi repülésügyi hatóság (FAA) és a vele együttműködő nemzetközi szakértőcsoport a múlt héten jelezte, hogy egyelőre nem tudja biztonsággal megmondani, mikor repülhetnek ismét ezek a gépek, és egyben megfeddte a Boeing vezetését is, amiért sürgette az engedélyek megadását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek