Ezentúl új nevén keresse Macedóniát a térképen

A Görögországgal kötött megállapodás és az alkotmánymódosítás után mostantól hivatalosan is Észak-Macedóniának hívják az országot.

A macedóniaiak hétfőn megkezdték a hivatalos épületeken olvasható feliratok cseréjét, a Macedónia elnevezést mindenhol Észak-Macedóniára változtatják meg. Vasárnapról hétfőre a macedón kormány épületéről is eltűnt a "Macedón Köztársaság kormánya" felirat, amelyet a napokban az "Észak-macedón Köztársaság kormánya" felirattal helyettesítenek majd. A névtáblát a macedón-görög határon már le is cserélték – írja az MTI.

Új nevet kapott MacedóniaForrás: Shutterstock / Készítette: saiko3p

Sokáig az országnak Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság volt a neve. Görögországgal 1991 óta tartott a vitájuk, a görögök meg is akadályozták az ország nemzetközi elismerését „Macedón Köztársaság" néven, ugyanis egy észak-görögországi tartományuk neve is Makedónia, és attól tartottak, hogy Macedónia emiatt területi követelésekkel lép fel Görögországgal szemben. A görögök ezért blokkolták Macedónia euroatlanti integrációját, de aztán a névváltoztatás megnyitotta a diplomáciai tárgyalásokat.

A görög és a macedón külügyminiszter tavaly júniusban írta alá a névváltoztatásról szóló megállapodást. Hogy a helyiek mit szólnak a változtatáshoz, az még nem derült ki, ugyanis az ezzel kapcsolatos szavazásra csak nagyon kevesen mentek el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek