Nyugalom, csak statisztikáznak a digitális szállásbejelentéssel!

  A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) semmilyen vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem tárol és kezel majd, kizárólag statisztikai adatok digitális tárolására lesz alkalmas – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Időknek az MTI szemléje szerint.

  A lap szerdai számában megjelent cikkben felidézték, a turizmustörvény módosításával az idén induló NTAK, vagyis a turisták adatait gyűjtő új adatszolgáltatási rendszer miatt feljelentést tettek az Európai Bizottságnál. Egyes vélemények szerint a kormány a turizmust felhasználva akarja megfigyelni a magyarokat, illetve visszaélni a személyes adataikkal, ami a Társaság a Szabadságjogokért szerint is elfogadhatatlan.

  Guller a Magyar Időknek kijelentette, az MTÜ nem tud, nem akar, és soha nem is fog személyes adatokat gyűjteni, hiszen annak turizmusfejlesztési szemszögből nincs relevanciája.  

  A turisták szempontjából semmi nem változik, hiszen a szálláshelyeken eddig is be kellett jelentkezniük a szobák elfoglalásakor. Az új rendszer arra lesz jó, hogy anonim módon, tehát személyes adatot nem tartalmazó módon lássák a legfontosabb turisztikai mérőszámokat.

  .Forrás: Shutterstock/Olena Yakobchuk

  Kitért arra is, hogy a legtöbb szálláshelyen már fut valamilyen szálláskezelő szoftver, hiszen a világ legtöbb országában, így az Európai Unióban és Magyarországon is bejelentési kötelezettségük van a szolgáltatóknak. Azonban a jelenlegi, sokszor nehezen ellenőrizhető, papíralapú gyakorlat miatt a forgalmi mutatók nem teljeskörűek, nem pontosak és nem naprakészek. A Központi Statisztikai Hivatal egyébként is csak 50-80 nappal később közli a statisztikákat.

  Versenyképességért, szürkegazdaság ellen

  Guller szerint a szállásszolgáltatási szektor digitalizációja elengedhetetlen a turizmus versenyképességének fejlesztése szempontjából. Az idén elinduló adatszolgáltató központ lényege, hogy valós időben mutatja majd az országban található összes szálláshely forgalmi adatait, ami alapján az MTÜ előrejelzéseket készíthet a várható vendégforgalomról és a marketingkampányok hatékonyságát is pontosabban tudják mérni.

  A vezérigazgató kiemelte, hogy a digitális adatrögzítés hozzájárul a szürkegazdaság visszaszorításához, hiszen a papíralapú adatszolgáltatás jelentős visszaélésekre és adóelkerülésre ad lehetőséget. A digitális rendszer bevezetése mellett a kormány hajlandó megfontolni az áfa csökkentését a szálláshely-szolgáltatásban is, ahogy a vendéglátásban már megtörtént ez a lépés - tette hozzá.

  Az új gyakorlat kialakításánál nemzetközi példák szolgáltak alapul, és az új rendszer megfelel az uniós rendelkezéseknek, valamint az adatvédelmi szempontoknak is. Még zajlanak a fejlesztések, ezt követi a tesztüzemmód. Az NTAK-ba először a szállodáknak kell regisztrálniuk június 1. és 30. között, majd a panzióknak szeptember 1. és 30. között, végül az egyéb szálláshelyek, kempingek, közösségi szálláshelyek regisztrációja következik december 1. és 31. között.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!