Idén már a szállóvendégeket is nyilván tartják

  „Beírtak engem mindenféle Könyvbe/ és minden módon számon tartanak./ Porzó-szagú, sötét hivatalokban/ énrólam is szól egy agg-szürke lap” – írta Kosztolányi Dezső 1921-ben, amikor már javában működött a bürokrácia gépezete. Ez vár most a szállóvendégekre is, 2019 elején ugyanis hatályba lépett az a novemberben elfogadott jogszabály, ami alapján nyilván tartják, ki, mikor és mennyi időre jelentkezett be egy szálláshelyre – írja a Balatontipp.

  .Forrás: Shutterstock/Olena Yakobchuk

  Legkésőbb 2019. december 31-ig kell regisztrálnia az utolsó, legkisebb szálláshelyeknek is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK), és telepítenie kell a szálláshelykezelő szoftvert. Ez csak a személyes adatokat nem tartalmazó infókat továbbítja a vendégekről statisztikai célra, ehhez az önkormányzati jegyzők, a statisztikai és az adóhivatal munkatársai férhetnek majd hozzá.

  Egy másik törvénymódosítás viszont lényegesebb lesz a privát szféra szempontjából, ez kitágítja a rendőrség számára szabadon kereshetővé tett adatok körét.  

  A szállóvendég bejelentkezése sokban nem változik. El kell mondania a recepción teljes nevét, születési nevét, születési helyét és idejét, nemét, anyja születési nevét, a személyazonosító okmányának azonosító adatait, és persze a megszállás kedzetének és végének időpontját. Ezeket az adatokat egy olyan tárhelyre töltik fel, ahol a NeTAK mellett a rendőrség is hozzáfér, egyedi kereséseket folytathat, további adatokat kérhet.

  Persze ez finom túlzás, de gyakorlatilag igazoltathat majd minket a szállásadó, sőt kötelessége lesz: ugyanis nem mondhatunk be hasraütésre adatokat, azokat okmánnyal kell alátámasztani. Ha nem mutatunk be személyit, jogosítványt, útlevelet, akkor megtagadhatják tőlünk a szállást.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!