Három ember meghalt a strasbourgi vásári támadásban

Éjszaka bejárták a világsajtót a képek a teljes hatósági zár alá vont franciaországi Strasbourgról, ahol egy 29 éves férfi terrortámadást követett el. A BBC News legfrissebb információi szerint a lövöldözésnek 3 halottja és 13 sebesültje van, közülük 8 embernek súlyos a sérülése.

A helyzetben külön veszélyes, hogy a hatóságok előtt korábban már ismert fegyverest nem fogták el, szökésben van.  

A kiürített Strasbourg.Forrás: AFP/Abdesslam Mirdass

Jelenleg 350 rendőr keresi a feltételezett elkövetőt. Christophe Castaner belügyminiszter a legmagasabb fokú riadót rendelte el a rendfenntartó szerveknél, miközben szigorítják a határellenőrzést és a karácsonyi vásárok védelmét. Roland Ries strasbourgi polgármester azt mondta, szerdán még zárva tart a vásár, a zászlókat pedig félárbócra eresztik.

A támadás kedden este 8 órakor történt, közel a vásárhoz, a Place Kléber nevű téren, ami ilyenkor turisták ezreivel van tele. A fegyveres tüzet nyitott az emberekre, a járőröző rendőrök pedig hamar viszonozták azt. Castaner szerint kétszer is tűzpárbaj alakult ki, a támadó meg is sérülhetett.

Ezt egy taxis elmondásából tudják: vele fuvaroztatta el magát a támadó a Neudorf városrészbe, a taxis látta a sebet a bal lábán.  

Eközben a belvárosban teljes pánik tört ki, a hatóságok viszont jól végezték a dolgukat, totálisan lezárták és kiürítették a környéket. Ennek megvolt az a hátulütője, hogy még a mentőket sem engedték be, így volt olyan áldozat, aki szemtanúk szerint a szakszerű beavatkozás hiánya miatt halt meg. A lövöldözést sok EP-képviselő is hallotta, mivel az Európai Parlament egyik épülete a városban van.

Még keveset tudni a támadóról, a francia média Cherif C-ként hivatkozik rá. Állítólag a városban született, és terrorgyanús kapcsolatai miatt figyelték a hatóságok. Büntetett előéletű, francia és német börtönökben is ült már. Kedd reggel egyébként egy rablási ügy miatt már átkutatták a neudorfi lakását, de nem találták őt otthon. Ellenben gránátokra bukkantak ott.

Ezek is érdekelhetnek