Nincs külföldi a bali földrengés száznegyvenkét halottja között

Száznegyvenkettőre nőtt az indonéziai földrengés halálos áldozatainak száma, külföldiek nincsenek közöttük - közölte a helyi katasztrófavédelem hétfőn. A sérültek számát több százra becsülik.

A 6,9-es erősségű rengés vasárnap történt Lombok és Bali üdülőparadicsom közelében. A legerősebb földmozgást követően hétfő reggel 8-ig 132 kisebb utórengést mértek. A földrengést Jáva keleti részén is érezték. 

A Bali szigeten található Galeria bevásárlóközpont parkolójának egy része beomlottForrás: NurPhoto/Muhammad Fauzy/NurPhoto/Muhammad Fauzy

Az áldozatok többségét Észak-Lombokon temette maga alá a törmelék. Az illetékesek szerint a sziget keleti és nyugati részén lehet a legsúlyosabb a helyzet, ahol még nem mérték fel a károkat. A mentőcsapatok továbbra is keresik a túlélőket a romok alatt, az áldozatok száma valószínűleg tovább fog emelkedni.

Több embert kellett evakuálni, köztük 900 helyi és külföldi turistát, akik a Gili-szigeteken rekedtek.
A bali repülőtér megrongálódott a földrengésben, de ez nem befolyásolja a légi forgalmat - mondta el egy helyi tisztségviselő. A lomboki légikikötőben nem keletkezett kár, de hosszú sorok kígyóznak a reptéren, mert a földrengést követően számos turista úgy döntött, korábban befejezi indonéziai nyaralását.

A szigeten több térségben áram- és telefonszolgáltatás nélkül maradtak az emberek.Az indonéz hadsereg hajóval egészségügyi és logisztikai segítséget, illetve ellátmányt küld Lombokra.
Rövid ideig szökőárriadó is érvényben volt a térségben vasárnap. A meteorológiai szolgálat 10-13 centiméter magas cunamit mért a Lombokon található Carik, Badas, Lembar és Beno, valamint a környező szigetek közelében.

Az amerikai földtani intézet (USGS) közlése szerint a földmozgás epicentruma a Lombok sziget északi partvidékén fekvő Loloan várostól 2 kilométerre keleti irányban, fészke pedig 10,5 kilométeres mélységben volt. Az indonéziai katasztrófavédelem jelentése szerint 15 kilométeres mélységben rengett a föld.

A földrengés pánikot váltott ki a két szigeten nyaraló turisták és a helyi lakosok körében. Beszámolók szerint Balin több másodpercig érezhető volt a földmozgás, míg Lombokon mintegy fél percig volt érezhető a rengés, amelynek hatására az emberek kirohantak az utcára. Mindkét szigeten házak ezrei rongálódtak meg, számos régi épületben keletkezett kár Mataramban.

Lombokot legutóbb egy hete rázta meg földrengés, akkor 17-en vesztették életüket, csaknem kétszázan megsérültek, és több ezer ház dőlt össze. A katasztrófavédelmi szóvivő szerint mintegy 10 ezer ember azóta is ideiglenes szállásokon él. Számuk a mostani földrengést követően jelentősen növekedhet.

A mintegy 17 ezer szigetből álló Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn helyezkedik el, ahol gyakori a szeizmikus tevékenység. A földrengések többsége ugyanakkor nem túl erős, az utóbbi időben inkább a vulkáni tevékenység okozott gondot.

2004-ben egy tenger alatti, 9,3-es erősségű földrengés hatalmas méretű szökőárhoz vezetett Szumátra közelében. A cunami 220 ezer ember halálát okozta az Indiai-óceánnal határos országok partjainál. Csak Indonéziában 168 ezren vesztették életüket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek