Mindent elemésztő erdőtüzek sújtják Svédországot

Erdőtüzek emésztő forróságától szenved Svédország. Több mint 20 ezer hektár áll lángokban, a tűzesetek eddig 600 millió svéd korona (18 milliárd 900 millió forint) "értékűre" becsült kárt okoztak.

Az elmúlt éjszaka több száz embert kellett kimenekíteni az otthonából elővigyázatosságból, ugyanis az erdőtüzek által leginkább sújtott Ljusdal közép-svédországi községnél mintegy 8500 hektár áll lángokban. Az egyik községbeli települést a tüzek már el is zárták a külvilágtól - írta az MTI.

A fotó csak illusztrációForrás: Pixabay.com / Ylvers

Bár személyi sérülésről eddig még nem érkezett jelentés, a lángok oltását nehezíti, hogy Svédországot rendkívüli hőség és szárazság sújtja. A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet (SMHI) szerint az ország több részén soha nem látott mértékű a szárazság, mely május és július közepe óta tart, és kevés jel utal arra, hogy egyhamar vége lesz.

A fotó csak illusztrációForrás: Pixabay.com / Ylvers

A tűzoltókat mintegy 500 katona segíti az oltásban két helikopter és egy utasszállító segítségével. Rajtuk kívül parti őrök, civilek és önkéntesek is részt vesznek az oltási munkálatokban. A szomszédos Norvégia 10 helikopterrel, Olaszország két hidroplánnal támogatja a lángok megfékezésére tett erőfeszítéseket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek