Tegnap megnyitották az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot Cipruson

  Tegnap megnyitották az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot Cipruson.

  Több mint 350 rendezvényt terveznek a ciprusi Páfoszban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban, amelyre görög, török, szíriai, libanoni és egyiptomi művészeket is meghívtak – írta az MTI.

  Az időszámításunk előtti századokból épen maradt, híres páfoszi mozaikok
  Galéria: Páfosz - Európa Kulturális Fővárosa 2017
  Fotó: Marc Deville / Getty Images Hungary

  Idén először lett ciprusi város Európa Kulturális Fővárosa (EKF), és az egy éven át tartó rendezvénysorozatot a hét végén, január 28-án és 29-én nyitották meg.

  Kattintson, és nézze végig a megnyitó legszebb pillanatait!
  Galéria: Páfosz 2017 megnyitóünnepség
  Fotó: Constantinos Larkos / Fotó Larko

  A kikötőváros hónapok óta izgatottan készült a megnyitóra. Mintegy 35 ezer lakosa nincs hozzászokva ahhoz, hogy a sajtó érdeklődésének középpontjában álljon. Tucatnyi újságíró érkezett a régióba felfedezni, mitől is olyan különleges a város. A helyiek szerint ezek a történelem, kultúra és szép időjárás.

  Képeskönyvbe illő kikötő, hellén és római kori antik helyszínek adják a város báját. És a legendák: a várostól alig 15 kilométerre keletre található az a hely, ahonnan a mitológia szerint Afrodité, a szépség istennője kiemelkedett a habokból. A kikötő közelében keresztelték meg Pál apostolt. A történelem során görögök, perzsák, arabok, keresztes lovagok, oszmánok és britek érkeztek a szigetre hódítóként vagy telepesként, és mind hátrahagyták épületeiket.

  Páfoszban megadták a módját a megnyitónak
  Galéria: Páfosz 2017 megnyitóünnepség
  Fotó: Constantinos Larkos / Fotó Larko

  A kulturális év mottója és koncepciója egyszerű és a szűkös anyagi kereteket tekintve találékony is. A két szlogen a „Páfosz - egy műalkotás", valamint az „Open-Air-Factory". Szinte minden rendezvény szabadtéri, Páfoszon ugyanis március elejétől késő őszig garantált a jó idő. A kulisszák is adottak, az EKF alkalmából nem lesz szükség nagy építményekre és koncertcsarnokokra.

  Királyok sírja
  Galéria: Páfosz - Európa Kulturális Fővárosa 2017
  Fotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

  Július elsején fényshow-val, tűzijátékkal és zenével várják a vendégeket, de pontosabb részleteket a megnyitó napján nem árultak el a szervezők.

  Páfosz mellett a dán AArhus is az Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti 2017-ben.

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Szabadtéri fesztivál egy egész éven át
  Teljesen átalakított belvárossal, utcákról kitiltott autós forgalommal, új kiállítóterekkel és több mint háromszázötven programmal várja idén a látogatókat Páfosz, a 2017-es év Európa Kulturális Fővárosa. Személyesen néztünk körbe a nyitóünnepség utáni napokban a ciprusi helyszínen.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!