Arcfelismerő rendszert vezetnek be a párizsi repülőtereken

A gyanús viselkedésű embereket kiszűrő szakemberek dolgoznak a párizsi repülőtereken a márciusi brüsszeli terrortámadás óta, májustól pedig kísérleti jelleggel bevezetnek egy olyan arcfelismerő rendszert, amelyet az Egyesült Államokban és Japánban is használnak már.

A párizsi repülőtereken a tavalyi terrortámadások óta a legmagasabb szintű a biztonsági készültség, katonák és rendőrök együtt járőröznek. A legfőbb gondot a vezetőség szerint jelenleg azt jelenti, hogy a biztonsági intézkedések miatt megnövekedett az utasok számára a várakozási idő, ezért a tömeg gyorsabb ellenőrzésére kívánja az arcfelismerő rendszert bevezetni az igazgatóság - írja az MTI.

Felismeri a parókát és a túlzott sminket

A jövőben az utasoknak nem az ujjukat kell egy kis képernyőre helyezniük az azonosításhoz, hanem egyszerűen az arcukat egy kamera elé, amely a képet össze tudja hasonlítani az útlevélben szereplő fotóval, illetve a hatóságok nyilvántartásában szereplő adatbázisokkal. A körözött személyek arcát akkor is felismeri a rendszer, ha parókát vagy erős sminket viselnek.

"Az arcfelismerő rendszerrel a határőrök hatékonyabban tudnak fellépni, az utasok pedig gyorsabban tudnak áthaladni az ellenőrzésen" - mondta Augustin de Romanet, a párizsi repülőtéri igazgatóság vezetője a France2 közszolgálati televízió híradójában. "Ha egy emberrel (a fotója alapján) gondok vannak, a rendszer automatikusan riasztja a rendőri szerveket, amelyek azonnal kihallgatják az illetőt" - tette hozzá.

9000 térfigyelő kamera

Az igazgató elmondta, hogy a francia rendőrséggel azon dolgozik, hogy a következő három évben még hatékonyabbá tegyék az útlevelek automatizált ellenőrzését. A térfigyelő kamerákkal történő ellenőrzést is megerősítik a párizsi repülőtereken, ahol a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek előtt alig ezer, jelenleg pedig 9 ezer kamera található.

Évi több mint 95 millió utassal a Párizstól északra található Roissy és a déli Orly repülőterek együttesen Európa második legnagyobb utasforgalmát bonyolítják le a londoni repülőterek után.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek