Terror Párizsban: legalább 128 halott, lezárt határok, szükségállapot

Terror Párizsban: legalább 128 halott, lezárt határok, szükségállapot

 

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak eddig napvilágot a péntek esti párizsi merényletsorozat áldozatainak számáról. A robbantásoknak és lövöldözéseknek francia ügyészségi források szerint legalább 128 áldozata, és 99 súlyos sérültje van.

A francia rendőrség feltételezése szerint a lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt. Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a merénylethullám esetleges további közreműködőit – adta hírül az MTI.

Az ügyben a belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak - jelentette be a francia főváros főügyésze, Francois Molins szombat hajnalban. Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén. Megerősítette, hogy a merénylők hat helyen csaptak le: a nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában.

Az elsötétített Eiffel-toronyFotó: Xavier Laine / Europress / Getty

A legbrutálisabb támadást a Bataclanban hajtották végre a támadók, ahol túszejtés és túszszabadító akció is volt. A koncertteremben a korábbi beszámolók szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a százat. Molins közlése szerint a Charonne körúton 18, az Alibert utcában 14, a Fontaine au Roi utcában 5, a Voltaire körúton egy halálos áldozatról tudnak.

A megölt vagy önmagát felrobbantó terroristák számáról még szombat hajnalban is ellentmondásos jelentések érkeztek. A Le Figaro című lap hivatalos rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a koncertteremben három támadó robbantotta fel magát. Korábbi közlések szerint a stadionnál is saját magát repítette a levegőbe egy merénylő. Molins azt mondta, hogy az éjfél utáni adatok szerint öt terroristát öltek meg. A Le Figaro később hét halott terroristáról írt.

A merényletek egyik szemtanúja az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából a párizsi Bataclan koncertteremben - jelentette a France Info adó. Később egy másik szemtanú, aki szintén jelen volt, azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy a terroristák a szíriai francia katonai beavatkozással próbálták indokolni tettüket.

Francois Hollande francia köztársasági elnök "könyörtelen háborút" hirdetett a terroristák ellen. Az elnök már korábban, a terrortámadások kezdetekor is nyilatkozatot tett a francia televízióban. Ebben bejelentette, hogy az egész ország területére rendkívüli állapotot hirdetett, és ideiglenesen lezárták a határokat is, a francia főváros körül pedig mozgósítják a katonaságot a további merényletek megelőzésére. "Tudjuk, honnan jön a támadás, tudjuk, kik ezek a bűnözők, a terroristák" - hangoztatta, felelős hozzáállásra szólítva a franciákat.

Az események miatt számos állam vezetője, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is részvétét fejezte ki. Megdöbbenésüknek adtak hangot a péntek éjszaka történt párizsi terrortámadások miatt az Európai Unió és a NATO vezető politikusai szombat hajnalban, köztük Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Elítélte a brutális akciót Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Francois Hollande francia elnöknek címzett levelében azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen, az Európai Unió pedig segítséget nyújt Franciaországnak.

A gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit, New Yorkban viszont az együttérzés jeleként a francia lobogó színeivel - kék, fehér, piros - világították ki az Empire State Building felhőkarcolót, valamint a One World Trade Center csúcsát.

A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group azt jelentette, hogy a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon ünnepelték a terrormerényleteket.

A párizsi terrortámadások nyomán fokozott készültségbe helyezték a New York-i terrorelhárítás rendőrségi irányítóközpontját, valamint más, hasonló feladatú különleges egységeket. New York belvárosában, Manhattanben megerősítették a rendőrjárőröket, a híres Times Square-en is nagy a rendőri jelenlét. Hasonló biztonsági és elővigyázatossági intézkedéseket vezettek be Bostonban, Miamiban, Chicagóban és Los Angelesben. A Reuters információi szerint az American Airlines nem indít Párizsba járatokat, annak ellenére, hogy a francia főváros repterei továbbra is üzemelnek.

Az eseményekről az Index percről-percre tudósít, ide kattintva tudják követni.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Terrortámadás Manchesterben: tizenkilencen meghaltak 
Az amerikai tinisztár koncertjének végén robbant bomba a Manchester Arenában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek