Tunézia: britek ezrei tértek haza, a magyarok többsége inkább marad

Tunézia: britek ezrei tértek haza, a magyarok többsége inkább marad

A múlt pénteki, 38 halálos áldozatot követelő tunéziai merényletet követően a hétvégi információk szerint "az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi" – idézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az MTI.

 

Ha végletesen romlik a helyzet, hazahozzák a magyarokat

 

Szijjártó Péter kiemelte: figyelik az eseményeket, és a Terrorelhárítási Központ is növelte készültségi fokozatát, ha bármilyen negatív változás történik Tunézia biztonsági helyzetében, akkor meg lehessen tenni a szükséges lépéseket. Felkészültek arra, hogy amennyiben újabb terrorcselekmény történne, és végletesen leromlana a biztonsági fokozat, akkor állami részvétellel tudják hazajuttatni a magyar állampolgárokat. "Jelenleg ilyesmiről nincs szó, de felkészültünk az eshetőségre" – tette hozzá.

 

Tunéziai rendőr őrködik a szúszai Imperial Marhaba Szálloda előtti tengerpartonFotó: Darko Vojinovic / MTI

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szerint négy utazási iroda szervezésében tartózkodnak kint magyar turisták, összesen 890-en. Molnár Judit, a MUISZ alelnöke szombat este azt nyilatkozta, hogy az utasok döntő többsége kitart eredeti úticélja mellett. Megjegyezte, hogy az utazási irodáknál másik útvonalat választhatnak azok az utasok, akik foglalásuk ellenére mégsem szeretnének Tunéziába utazni.

 

A charterek üzemelnek, aki nem akar utazni, átfoglalhat

 

"A három Tunéziába utaztató cég döbbenten áll a történtek előtt, mindent megtesznek az utasok biztonságáért" – írja a Turizmus.com. A három érintett utazási iroda a Kartago Tours, a Taurus Reisen és a Sun & Fun Holidays, akik jelenleg összesen öt chartert üzemeltetnek Tunézia kedvelt üdülőhelyeire.

Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője a turisztikai szakmai portálnak elmondta: folyamatosan nyomon követik az eseményeket, és a minden nap 8-tól 20-ig nyitva tartó call centerükön keresztül, illetve személyesen is tájékoztatják az utasokat a fejleményekről. Jelenleg 550 utasuk tartózkodik kint, épp a merénylet másnapján, szombaton indult az egyik charterük a háromból (a másik kettő kedden és pénteken repül). A szombati gépre csak az utasok harmada szállt fel végül. A kínálatukban szerepel a szóban forgó Sousse, ezen kívül Monastir, Djerba, Hammamet és Mahdia. Az utasok többsége egyelőre maradni akar, azt a néhány főt, aki haza szeretett volna jönni, már hazaszállították. A közeli napokban dől el, hogy az utasok közül mennyien szeretnék lemondani az utat, nekik későbbi időpontokra kínálnak fel utazást, vagy azonos értékben, a szabad kapacitások erejéig átfoglalják más desztinációba, mint például Egyiptom, Törökország, Mallorca vagy Görögország.

Mint Füri Mihályné elmondta, az események nyomán biztosan lesznek charterösszevonások, kapacitáscsökkentések, de egyelőre nem állítják le a gépeket, csak akkor, ha a minisztérium az I-es kategóriába sorolja át az országot. Mint mondta, nagyon szomorúak a történtek miatt. A charterek egyébként teltházzal üzemeltek volna, a tavaszi eseményeket követően kis megtorpanás és gyengébb május után épp mostantól indult volna be teljes lendülettel a szezon.

A legnagyobb brit utazási irodák több ezer turistát vittek haza

Nick Longman, a TUI nemzetközi utazásszervező csoport nagy-britanniai és írországi részlegének vezérigazgatója szombati londoni sajtótájékoztatóján elmondta: a cég két legnagyobb brit érdekeltsége, a Thomson és a First Choice megkezdte a tunéziai üdülőhelyeken nyaraló több ezer brit állampolgár hazaszállítását. A Thomson Airways a hétvégén tíz repülőgépet indított Tunéziába, ezekkel a járatokkal 2500 brit tért haza.

A TUI – a legnagyobb nagy-britanniai kiutaztató idegenforgalmi vállalkozás – szervezésében jelenleg 6400 brit turista tartózkodik Tunéziában. A vezérigazgató közölte azt is, hogy a cégcsoport törli a következő hétre meghirdetett tunéziai nyaralásokat, a részvételi díjakat pedig teljes egészében visszatéríti – jelentette az MTI.

De nem csak a brit turisták hagyták el a hétvégén a térséget: a szlovák kormány utasszállító repülőjével körülbelül kétszáz embert vittek haza. Rajtuk kívül nagyjából ezer szlovák turista nyaral Tunéziában, ők inkább maradnak – írja a 444.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek