Fegyveresek támadtak meg két hotelt Tunéziában

Fegyveresek támadtak meg két hotelt Tunéziában

Fegyveres támadás ért két népszerű vízparti üdülőkomplexumot Tunéziában, a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza városban pénteken, legalább huszonheten meghaltak, köztük külföldiek is - írta az MTI a tuniszi belügyminisztérium közleménye alapján péntek kora délután.

Biztonsági források arról számoltak be, hogy egy Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverkezett támadóval tűzpárbajban végeztek a helyszínen, a másikat elfogták. A CNN tudósítója szerint az egyik szálló neve Hotel Riu Imperial Marhaba, egy ötcsillagos szálloda, amit a spanyol RIU Hotels & Resorts üzemeltet. A másik érintett szálloda neve Bellevue Park Hotel.

Gary Pine brit turista a hotelszobájából fotózta és twittelte a támadás utáni felettük köröző helikopterek egyikétGary Pine

 Egy szemtanú szerint lövöldözés zaja és robbanások hallatszottak a strandról, a fürdőzők ezt hallva menekülni kezdtek, és bezárkóztak szállodai szobáikba. Gary Pine brit turista az AP hírügynökségnek azt mondta, a fia látta, hogy valakit lelőttek a tengerparton.

Az egyik közeli hotel alkalmazottja az NBC Newsnak azt mondta: a vendégek két fegyverest láttak, akik a "tengerből jöttek" és elkezdtek lövöldözni a strandon.

A tunéziai belügyminiszter terrortámadásnak minősítette az esetet.

Négy magyar is tartózkodott abban a szállodában, amelynek a strandján a merénylet történt abban az időszakban, amikor a fegyveresek tüzet nyitottak a turistákra. Egy további, húsz fős magyar csoport is oda tartott, de ők ekkor még nem érkeztek oda. Szijjártó Péter külügyminiszter délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, kapcsolatban vannak a magyar turistákkal, egyiküknek sem esett bántódása. A külügyminiszter arra kéri a térségbe utazókat, jól gondolják ezt meg, sőt, inkább ne is menjenek. Ha mégis, akkor vegyék fel a kapcsolatot a helyi külképviselettel, regisztrálják magukat a konzulátuson. Tunézia eddig is a biztonsági kockázatot jelentő országok közé tartozott, Szijjártó Péter nem javasolja az odautazást.

Szúsza városában találhatók az észak-afrikai ország legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyei, amelyeket rengeteg külföldi turista, köztük sok európai látogat. A tuniszi Bardo Múzeum látogatói ellen márciusban elkövetett, 20 halálos áldozatot követelő iszlamista terrortámadás óta a tunéziai biztonsági szolgálatok magas fokú készültségben vannak.

FRISSEBB: 38 áldozata van a támadásnak - nagy részük brit és közép-európai turista -, a sebesültek száma körülbelül harminchat. A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra. Az MTI szombat hajnali jelentése szerint egy ellenőrizhetetlen Twitter-üzenetben az Iszlám Állam terrorista milícia támogatói közölték, hogy ők követték el a vérengzést. "A kalifátus egy katonája intézett támadást a prostitúció, az erkölcsi fertő és a hitetlenség förtelmes fészke ellen" - olvasható a bejegyzésben, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni, de szövege hasonlít az IÁ korábbi közleményeihez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek