Nagyon ritka madár bogarászik Csongrád megyében

Közép-Ázsiában és Délnyugat-Szibériában őshonos lilebíbicet figyelt meg a Kiskunsági Nemzeti Park egyik munkatársa Baks mellett. A madárritkaság eddig csupán néhány alkalommal fordult elő Magyarországon - közölte Facebook oldalán a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

Lilebíbic bukkant fel Magyarországon - illusztrációForrás: Wikipédia / Készítette: DURZANCIRANO/Durzan

A 30 centi körülire megnövő, fokozottan védett madár csak nagy ritkán vetődik a Kárpát-medencébe, hiszen közép-ázsiai és délnyugat-szibériai száraz sztyeppék fészkelőfaja. Fátlan, homokos vagy füves pusztaságokon, néha tengerpartokon fordul elő.

Ázsiából legtöbbször bíbiccsapatokhoz csapódva kóborol egy-egy példánya a mi vidékünkre. A nemzeti park munkatársa is egy ilyen csapat átnézése során fedezte fel, egy Baks melletti belvízfolton a ritka madarat - írja az MTI.

A távolabbról rózsaszínes szürkének látszó lilebíbic akkora, mint egy bíbic, de a lábai hosszabbak. Teste szürkés, hasa pedig gesztenyebarna, színének érdekessége, hogy télen kissé kifakul. A kis madár szöcskét, bogarat, tücsköt szedeget a talajról, így táplálkozik. Magokat csak kis mennyiségben fogyaszt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek